Noi sancțiuni pentru proprietarii, chiriașii și administratorii clădirilor unde se consumă droguri

LEGISLAȚIE. În data de 3 iunie 2024, a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis o nouă lege care aduce modificări semnificative în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe cu efecte psihoactive. Această lege prevede pedepse severe, inclusiv pentru proprietarii, chiriașii și administratorii clădirilor unde se consumă droguri.

Legea, adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional pe 14 mai, introduce sancțiuni drastice pentru diverse infracțiuni legate de droguri. Una dintre măsurile cele mai dure prevede pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru cei care furnizează substanțe psihoactive ce duc la decesul unei persoane.

De asemenea, legea include sancțiuni sporite pentru consumul de droguri, finanțarea traficului și consumului de droguri, precum și pentru operațiuni ilegale cu substanțe psihoactive. Actul normativ introduce circumstanțe agravante în cazul furnizării de droguri minorilor și facilitării consumului acestora în diverse locații.

Un aspect notabil al noii legi este sancționarea proprietarilor, chiriașilor și administratorilor de clădiri utilizate pentru consumul de droguri. Aceștia pot primi pedepse de până la 5 ani de închisoare. În plus, traficanții care își desfășoară activitatea în locuri sensibile, cum ar fi spitalele, școlile sau penitenciarele, vor fi supuși unor pedepse majorate cu o treime.

Această lege vine ca răspuns la nevoia stringentă de a combate traficul și consumul de droguri în România, oferind autorităților instrumente juridice mai puternice pentru a pedepsi aceste infracțiuni. Scopul principal al actului normativ este protejarea cetățenilor și descurajarea consumului de substanțe psihoactive, prin aplicarea unor pedepse exemplare pentru cei implicați în astfel de activități ilegale.

Prin promulgarea acestei legi, președintele Klaus Iohannis și autoritățile române arată un angajament ferm în lupta împotriva traficului și consumului de droguri. Noua legislație va avea un impact semnificativ asupra persoanelor implicate în aceste activități și asupra celor care permit utilizarea proprietăților lor pentru consumul de droguri, contribuind astfel la un mediu mai sigur și mai sănătos pentru toți cetățenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare