Noile reguli UE obligatorii în România din iulie 2024 – ce nu veți mai găsi în magazine

LEGISLAȚIE. Începând din iulie 2024, românii nu vor mai găsi în magazine sticlele de băuturi obișnuite fără capace atașate, conform noilor reguli impuse de Uniunea Europeană (UE). Directiva UE 2019/90 intră oficial în vigoare, cerând ca toate recipientele pentru băuturi de până la trei litri să aibă un capac care rămâne atașat după deschidere.

Impactul noii legislații

Această măsură are ca scop principal îmbunătățirea reciclării și reducerea deșeurilor de plastic. Conform datelor Comisiei Europene, capacele de sticle din plastic reprezintă peste 4% din plasticul găsit pe plajele europene. Prin această directivă, UE își propune să reducă cantitatea de plastic ajunsă în mediu, asigurând că atât sticla, cât și capacul sunt reciclate împreună.

Reacția publicului și a companiilor

Deși inițiativa are beneficii ecologice, mulți consumatori sunt nemulțumiți. Rețelele sociale sunt pline de comentarii critice la adresa capacelor legate, pe care le consideră incomode și nepractice. În plus, marile companii din industria băuturilor s-au opus acestei legislații, argumentând că implementarea acesteia va genera costuri suplimentare și ar putea duce la utilizarea mai multor tone de plastic anual.

Beneficiile ecologice

Specialiștii în protecția mediului susțin că reciclarea capacelelor împreună cu sticlele contribuie la reducerea emisiilor și evitarea opțiunilor de tratare mai poluante, precum depozitarea la groapa de gunoi. Un expert în reciclarea plasticului de la Universitatea din Manchester a declarat că beneficiile aduse procesului de reciclare justifică acest inconvenient minor.

Cu toate acestea, eficacitatea acestei măsuri rămâne subiect de dezbatere în rândul consumatorilor și al companiilor afectate de noile reglementări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare