Noua modalitate de acordare a alocației de Stat pentru copii: ce se schimbă?

ALOCAȚII. Modul în care alocația de stat pentru copii va fi acordată a fost recent modificat, în urma adoptării unui proiect de lege propus de PSD, care a primit votul favorabil al senatorilor. Această inițiativă legislativă aduce schimbări semnificative în procesul de acordare a alocațiilor pentru copii și are impact asupra a aproximativ 3.600.000 de minori din România.

Potrivit noilor reglementări, alocația de stat pentru copiii sub 18 ani va fi acordată pe baza unei cereri completate și semnate de reprezentantul legal al copilului. Pe lângă această cerere, va fi necesară și prezentarea unor documente suplimentare, pentru a verifica eligibilitatea beneficiarilor. Directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, Flaviu Cozuc, a explicat că aceste măsuri sunt menite să asigure o distribuire corectă și eficientă a fondurilor.

În luna martie 2024, bugetul total pentru alocații a depășit 1,224 miliarde de lei, conform Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Media sumei acordate fiecărui beneficiar a fost de 336,5 lei. Bucureștiul a înregistrat cel mai mare număr de beneficiari, cu un total de 371.632, urmat de județele Iași (200.704), Suceava (137.824) și Constanța (126.804).

La polul opus, județele cu cel mai mic număr de beneficiari sunt Tulcea (33.598), Caraș-Severin (37.515), Covasna (38.144) și Mehedinți (38.847). În ceea ce privește suma medie plătită pe beneficiar, cele mai ridicate valori au fost înregistrate în județele Botoșani (343,13 lei), Ilfov (340,78 lei), Caraș-Severin (342,09 lei) și Cluj (340,32 lei).

Alocația de stat este destinată copiilor cu vârsta de până la 18 ani și tinerilor care, la împlinirea acestei vârste, se află încă în perioada de școlarizare, până la finalizarea ciclului de învățământ. De asemenea, tinerii cu dizabilități care urmează un program de învățământ preuniversitar au dreptul să primească sprijin financiar până la vârsta de 26 de ani. Aceste măsuri sunt menite să asigure continuarea sprijinului pentru educație și integrarea socială a tinerilor, indiferent de circumstanțele lor.

Un proiect de lege propus de PSD, inițiat de deputatul Vasilică Toma, vizează modificarea modalității de plată a alocațiilor, astfel încât acestea să fie acordate începând cu ziua nașterii copilului, și nu în luna imediat următoare, cum se întâmplă în prezent.

Această inițiativă urmărește să elimine discrepanțele între copiii născuți la începutul și sfârșitul lunii, asigurându-le tuturor accesul la alocația de stat din momentul nașterii. Astfel, indiferent dacă un copil se naște pe 1 iunie sau pe 30 iunie, ambii vor primi alocația începând cu 1 iulie. Modificarea propusă ar evita situația în care un copil ar fi privat de beneficiile alocației timp de aproape o lună de zile.

Modificările aduse modului de acordare a alocațiilor pentru copii, adoptate tacit de Senat, reprezintă un pas important spre asigurarea unei distribuiri echitabile și eficiente a acestor fonduri. Prin inițiativa legislativă a deputatului Vasilică Toma, se dorește garantarea drepturilor tuturor copiilor încă de la naștere, contribuind astfel la sprijinirea familiilor și la respectarea principiilor constituționale de egalitate în drepturi. Proiectul urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional în această chestiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare