Noul ambasador al Israelului la București, Lior Ben Dor, evocă supraviețuirea bunicului său în Holocaust

DIPLOMAȚIE. Lior Ben Dor, noul ambasador al Israelului la București, a împărtășit luni, la recepția de deschidere a Turului de Studiu “Elie Wiesel”, o poveste personală emoționantă legată de Holocaust. Diplomatul a dezvăluit că bunicul său, originar din Buhuşi, un oraș mic din județul Bacău, a fost supraviețuitor al Holocaustului, fiind deportat într-un lagăr de muncă forțată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

“Pentru noi, mulți israelieni și evrei, Holocaustul face parte din istoria noastră personală”, a spus Lior Ben Dor, adăugând că bunicul său a reușit să supraviețuiască atrocităților războiului și să se întoarcă acasă în septembrie 1944. Aceasta a fost o întoarcere simbolică, marcată și de nașterea mamei sale zece luni mai târziu, un simbol al continuității și al speranței.

Diplomatul a mărturisit că se simte onorat să reprezinte statul Israel în România, o țară pe care o consideră “un foarte bun prieten al Israelului”. Povestea sa personală, alături de experiențele familiei soției sale, al cărei tată a fost și el victima Holocaustului, arată cum ororile trecutului continuă să influențeze generațiile prezente.

La evenimentul găzduit de Ambasada Germaniei, ambasadorul german Peer Gebauer a subliniat importanța educației privind Holocaustul, mai ales în contextul actual, dominat de dezinformare și stereotipuri antisemite. “Trăim vremuri în care ne lovim zilnic de fake news și de multe ori este vorba de punerea Holocaustului sub semnul întrebării”, a declarat el, adăugând că este esențial să fim vigilenți pentru a preveni repetarea unor astfel de atrocități.

Însărcinatul cu afaceri al SUA la București, Michael Dickerson, a evidențiat progresul României în recunoașterea și studierea Holocaustului, subliniind includerea acestui subiect în programa școlară ca un pas important în educația tinerelor generații.

Turul de Studiu “Elie Wiesel”, ajuns la a șaptea ediție, oferă tinerilor masteranzi și doctoranzi o oportunitate unică de a înțelege profund Holocaustul prin vizite la locuri semnificative și prin poveștile supraviețuitorilor. Acest program, susținut de Ambasada SUA, Institutul Polonez din București, Ambasada Germaniei, Ambasada Israelului și implementat de American Councils for International Education, continuă să joace un rol crucial în păstrarea memoriei Holocaustului vie și relevantă pentru viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare