Noul proprietar intenționează să instaleze capacități de stocare la cel mai mare parc eolian din România

ENERGIE. Fondul australian de investiții MIRA ar fi solicitat autorizații de la ANRE, autoritatea de reglementare a pieței de energie din România, pentru instalarea de baterii în parcul eolian pe care l-a preluat de la grupul ceh de utilități CEZ, potrivit Economica.net.
Autoritatea de reglementare a pieței românești este aproape de a aproba cererea.

Capacitatea de stocare ar trebui să acopere rezerva primară de reglaj pentru parcul eolian de 600 MW, respectiv 6 MW. Vor urma și alte capacități de producție eoliană și fotovoltaică din România.

Pe de o parte, intră în vigoare o nouă legislație, care obligă producătorii de energie verde să asigure rezerva de reglaj primară (1% din capacitatea nominală). Rezerva de reglaj primară trebuie să fie mobilizată automat și integral în maximum 30 de secunde, la o abatere cvasi-staționară a frecvenței de plus/minus 200 mHz față de valoarea înregistrată și trebuie să rămână în funcțiune pe o durată de cel puțin 15 minute dacă încălcarea persistă, potrivit reglementărilor.
Pe de altă parte, Guvernul finanțează proiecte de dezvoltare a capacităților de stocare a energiei electrice în cadrul unui program finanțat de UE.

Pe 28 noiembrie 2022, Ministerul Energiei a lansat “procedura de depunere a proiectelor pentru obținerea de finanțare pentru investiții în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)”, cu finanțare din Programul de relansare și reziliență (PNRR). Bugetul total al schemei este de 103 milioane de euro. Costul unei baterii de 1 MW este în prezent de aproximativ 500.000 EUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare