Noul sistem care va monitoriza șoferii pe drumurile din România.

CONTROL TRAFIC. Potrivit unei legi promulgate joi de președintele Klaus Iohannis, în maximum doi ani sistemul care va integra informații din bazele de date ale autorităilor și care se numește e-SIGUR trebuie să fie implementat.

În sistem vor fi folosite datele din sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, din Registrul naţional de evidenţă a paşapoartelor simple, din platforma informatică EUCARIS, din bazele de date ale Poliției Române, privind evidența vehiculelor supuse confiscării, din bazele de date a sistemului SIEGMCR – Sistem Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control Rovinietă.

Astfel, autoritățile pot constata dacă:

– vehiculul circulă fără rovinietă;
– se depășete limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
– există interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
– se respectă semnificaţia culorii roşii a semaforului;
– există interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
– se respectă regulile de trecere la nivel cu calea ferată;
– există comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Potrivit legii, mijloacele tehnice colectează automat următoarele date de monitorizare a traficului rutier: imagini, sunete, informații privind viteza de deplasare a vehiculelor, mase și gabarit, informații privind condițiile atmosferice, semnalizarea rutieră și starea infrastructurii rutiere, precum și informații privind locul și timpul colectării.

CNAIR are obligația de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la existența mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.

De asemenea, CNAIR trebuie să semnalizeze amplasarea unui mijloc fix de monitorizare prin intermediul unui panou pus înaintea locului în care acesta se găsește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare