Noutăți fiscale în 2024: ce modificări aduce impozitul pe dobândă și cine trebuie să completeze declarația unică pentru depozitele bancare

FISCAL. Anul 2024 aduce modificări semnificative în peisajul financiar, dar există și aspecte constante. Un exemplu este impozitul pe dobândă, care rămâne neschimbat față de anul precedent, menținându-se la nivelul de 10%.
În ceea ce privește contribuțiile sociale, persoanele care obțin venituri din chirii, drepturi de proprietate intelectuală, dividende sau alte investiții vor fi supuse CASS la pragurile stabilite prin OG 16/2022, adică 6, 12 și 24 de salarii pe economie.

Conform Codului Fiscal, cei cu venituri din salarii vor datora CASS în funcție de nivelul acestora: “6 salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, pentru veniturile cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute; nivelul de 12 salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, pentru veniturile cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute (…)”.

De asemenea, titlurile de stat nu sunt supuse niciunui fel de taxe, fie ele impozit pe venit sau CASS, constituind astfel o excepție în peisajul fiscal al anului 2024.

Cine trebuie să depună declaraţie unică pentru depozitele la bancă?

Pentru a vă asigura că vă îndepliniți obligațiile fiscale în 2025, este esențial să completați Declarația Unică până la data de 25 mai 2025. Acest termen este crucial deoarece taxele din 2024 vor fi calculate și raportate în funcție de salariul din acel an.

Dacă obțineți venituri din depozite între 18.000 și 36.000 de lei, veți fi obligat să plătiți 1.800 de lei. În cazul în care depășiți suma de 36.000 de lei, dar nu atingeți pragul de 72.000 de lei, suma de plată va crește la 3.600 de lei.

Există o excepție notabilă pentru cei care activează în domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare. Procedura este simplă: în primul rând, completați și depuneți Declarația Unică, urmând ca apoi să efectuați plata taxei. Este important să depuneți declarația chiar și în situația în care sunteți salariat și plătiți automat contribuțiile sociale, deoarece taxele nu sunt reținute automat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare