Nuclearelectrica – profit TRIPLU în primul semestru din 2022

ENEGRIE. Producătorul român de energie nucleară Nuclearelectrica își triplează profitul în primul semestru, în ciuda impozitului excepțional.
 
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare a României situată la Cernavodă, a anunțat că profitul net s-a triplat în prima jumătate a anului, 244 milioane euro. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda scăderii marginale cu 2,3% a volumului de energie electrică produsă și a „cheltuielii suplimentare cu impozitul pe venit” de 170 milioane euro – impozitul pe profit excepțional perceput de Guvern producătorilor de energie pentru a finanța „plafonul” și subvenționare” menită să protejeze gospodăriile și firmele mici de prețurile excesive la energie electrică.
 
Impozitul suplimentar pe venit este calculat ca 80% din veniturile de peste 450 RON (90 EUR) pe MWh. Prețul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitățile de energie electrică vândute (fără piața bilaterală), în primul semestru al anului 2022, a fost de 615 lei pe MWh (inclusiv Tg) – mai mult decât dublu față de 254 lei în aceeași perioadă precedentă și prețul mediu de 752 lei în prima jumătate a acestui an pe piețele pe care activează SNN.
 
Prețul mediu de vânzare pentru contractele bilaterale în primul semestru a fost de 534 lei pe MWh (inclusiv Tg), în creștere cu 117 % față de prețul mediu înregistrat în primul semestru al anului 2021. Pe piața de zi înainte (PZU), prețul mediu realizat de SNN a fost de 1.030 lei pe MWh (inclusiv Tg), față de 290 lei (inclusiv Tg) înregistrat în primul semestru al anului 2021.
 
Veniturile Nuclearelectrica din vânzările de energie electrică au crescut astfel cu 130% pe an, până la aproape 3,1 miliarde lei (620 milioane euro), în timp ce cheltuielile de exploatare, mai puțin amortizarea și impozitul pe venit suplimentar, au crescut cu doar 30% față de anul trecut, până la 847 milioane lei, arată că raportul semestrial al companiei.
 
Nuclearelectrica a fost unul dintre cele mai profitabile acțiuni de la Bursa de Valori București în ultimul an, înregistrând o creștere de 67%, față de un randament de 15% pentru indicele BET-TR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare