Număr record de secții de votare pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare

ALEGERI 2024. Marți, reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din străinătate, Iulian Ivan, a anunțat că pentru scrutinul din 9 iunie 2024, organizat pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, vor fi disponibile peste 900 de secții de votare în străinătate. Această cifră, 915, este una record și reflectă eforturile autorităților de a facilita accesul la vot pentru românii din diaspora.

Distribuția secțiilor de votare
Cele mai multe secții de votare vor fi organizate în țările cu comunități mari de români:

Italia: 150 secții
Spania: 147 secții
Marea Britanie: 104 secții

Excepții și dificultăți
Există câteva regiuni unde nu au fost organizate secții de votare din diverse motive, cum ar fi retragerea personalului militar român, închiderea sau mutarea misiunilor diplomatice. Aceste regiuni includ Afganistan, Mali, Rusia (Rostov pe Don), Ucraina (Odesa), Sudan, Libia, Coreea de Nord și Venezuela.

Logistica votării
Până în prezent, au fost distribuite peste 2,5 milioane de buletine de vot și mai mult de 8.400 de ștampile pentru secțiile de votare din străinătate. Iulian Ivan a subliniat că toți cetățenii români aflați în străinătate pot vota la orice secție organizată de MAE în afara țării.

Programul de votare
Votarea în străinătate va începe pe 8 iunie la ora 22:00, ora României, în Noua Zeelandă, și se va încheia pe 10 iunie la ora 08:00, ora României, pe Coasta de Vest a SUA. În ziua de 9 iunie, votarea va avea loc între orele 07:00 și 22:00 ora locală în fiecare țară. Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care sunt la rând pentru a vota, își vor putea exercita dreptul de vot până la ora 23:59 ora locală.

Ghidul alegătorilor
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au publicat un Ghid destinat alegătorilor care doresc să voteze în străinătate. Acesta este disponibil pe pagina online a MAE și răspunde întrebărilor frecvente privind organizarea și desfășurarea scrutinului. Ghidul oferă informații despre:

Cine are drept de vot
Actele de identitate necesare pentru votare
Programul de votare
Procedura de votare la secție

Funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și prevenirea votului ilegal

Dreptul de vot
Cetățenii români cu drept de vot, care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate, pot vota la orice secție organizată în afara țării pe baza unui document de identitate românesc valabil. Documentele acceptate includ cartea de identitate, pașaportul (simplu, diplomatic, de serviciu), cartea de identitate provizorie și carnetul de serviciu militar pentru elevii din școlile militare.

Organizarea unui număr record de secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 demonstrează angajamentul autorităților române de a asigura accesul la vot pentru cetățenii din diaspora. Cu toate acestea, provocările logistice și necesitatea colaborării cu administrațiile locale subliniază complexitatea procesului electoral internațional. Românii din străinătate sunt încurajați să participe la vot și să-și exercite dreptul democratic în cadrul acestei oportunități importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare