O femeie își recâștigă funcționalitatea brațului drept datorită primului transplant de tendon al lui Ahile din România

PREMIERĂ MEDICALĂ. Într-o premieră medicală pentru România, o femeie a reușit să își recupereze funcționalitatea brațului drept grație unui transplant inovator de tendon al lui Ahile, efectuat de echipa de medici de la Spitalul Clinic Colentina în noiembrie 2024. Intervenția a fost realizată cu un tendon prelevat de la un donator aflat în moarte cerebrală, fiind prima utilizare a unei astfel de grefe din banca de țesut a spitalului pentru o asemenea procedură chirurgicală, conform informațiilor furnizate de Agenția Națională de Transplant.
Femeia suferea de o afecțiune complexă, iar soluția standard ar fi implicat o reconstrucție a tendonului cu un mușchi prelevat din spatele umărului. Totuși, echipa medicală a optat pentru o metodă avansată, folosind o alogrefă de tendon ahilean care a fost adaptată într-un mod special pentru a îndeplini cerințele procedurii.
Dr. Dan Valentin Anghelescu, chirurg ortoped la Spitalul Colentina, a subliniat importanța colaborării eficiente între colegii din cadrul spitalului, menționând că „am avut noroc de o colaborare foarte bună cu toți colegii de la Spitalul Colentina”. De asemenea, Dr. Andrei Nica, coordonatorul băncii de țesut de la același spital, a declarat că această intervenție marchează o realizare semnificativă, fiind prima alogrefă de tendon ahilean livrată pentru o astfel de intervenție chirurgicală.
Acest caz reprezintă nu doar un succes medical, ci și o speranță pentru mulți pacienți care suferă de afecțiuni simile, demonstrând progresul tehnicilor chirurgicale și eficiența donării de organe și țesuturi. În urma transplantului, femeia poate acum să își folosească din nou brațul drept, regăsind astfel o parte esențială din independența și calitatea sa de viață.