O fosilă vie, în vârstă de peste 65 de milioane de ani, încă mai înoată într-un râu de munte din România
ASPRETE. După ce, în urmă cu aproximativ doi ani, ecologiștii locali au reușit să filmeze Aspretele, un inventar recent la scară largă a venit să confirme că acest pește, cel mai rar din Europa, încă supraviețuiește în România.
O echipă de experți a detectat săptămâna trecută prezența a 58 de pești, ceea ce este mult mai mult decât estimările oficiale și ar putea însemna că sute dintre ei încă mai înoată în râul Vâlsan din munții Făgăraș – ultima casă minusculă a Aspretului.
Aspretele (Romanichthys valsanicola) este un pește fosil viu care, potrivit estimărilor, ar fi putut trăi cam în aceeași perioadă cu ultimii dinozauri. Acest lucru înseamnă că specia ar putea avea o vechime de 65 de milioane de ani. Dar astăzi, are nevoie de ajutor pentru a supraviețui, deoarece aria sa de distribuție s-a redus dramatic, ajungând doar la o mică secțiune a râului Vâlsan din România.
Fundația locală non-profit Alex Găvan și-a propus ca misiune salvarea Aspretelui de la extincție. Ca parte a unui proiect mai amplu desfășurat în parteneriat cu Fauna & Flora International, o echipă de specialiști a petrecut săptămâna 10-16 octombrie pe râul Vâlsan pentru cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei desfășurată de la descoperirea acesteia în 1956. Aceștia au înființat un număr record de 21 de stații de pescuit științific în râu și au identificat peștii în 14 dintre ele. În total, 58 au fost confirmate – cel mai mare număr de până acum, dar încă nu suficient pentru ca specia să fie în afara pericolului.
„De la jumătatea anilor 1960 nu au mai fost identificați atât de mulți Aspreți, cel mai mare număr de până acum fiind de 12 exemplare găsite la începutul anilor 2000. Au fost și ani în care s-a crezut că Aspretele a dispărut complet. Conform ultimelor estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete ar număra între doar 10 și 15 exemplare”, a declarat Alex Găvan, alpinist și ecologist de renume și fondator al Fundației Alex Găvan.
Pe baza rezultatelor inventarului recent, specialiștii estimează că populația totală de asprete numără în prezent „câteva sute de exemplare”. Aceasta este o veste bună pentru diversitatea genetică a speciei, mai ales că proiectul include și un program de reproducere în captivitate, dar este totuși un număr mic pentru ca aceasta să supraviețuiască. „Chiar și așa, în acest moment, specia rămâne în pericol critic de dispariție”, a spus Găvan.
O altă veste bună este că specialiștii au reușit să detecteze Aspreți pe 15 km între localitățile Brădetu și Vâlsănești – triplu față de habitatul estimat de doar 5 km, dar nici măcar un sfert din lungimea totală a râului de aproximativ 80 km. Așadar, din nou, paharul este doar pe jumătate plin, întrucât specia are nevoie de o suprafață mai mare pentru a se dezvolta.
„Încă de la început, am lucrat la îmbunătățirea condițiilor de habitat ale asprei. Între timp, am reușit să oprim o mare parte din distrugerile de pe Vâlsan, cum ar fi tăierea vegetației de pe maluri sau furtul de bolovani din râu. Mai mult, acțiunile noastre au ajutat la scăderea intensității factorilor de poluare, iar debitul râului a revenit aproape la valoarea optimă – o problemă pe care lucrăm să o rezolvăm complet”, a explicat Alex Găvan.
În cadrul aceleiași acțiuni de săptămâna trecută, echipa a efectuat și un pescuit de explorare în mai multe râuri din bazinul Argeșului pentru a identifica alte potențiale habitate în care ar putea trăi Aspretele și alte zone care au nevoie de reconstrucție ecologică. De asemenea, membrii echipei au colectat probe care vor fi folosite pentru viitoarele studii științifice necesare pentru a determina următorii pași optimiști în vederea salvării peștelui fosil viu din România.
Operațiunea de inventariere a Aspretelui, realizată cu sprijinul Fondului de conservare a speciilor MBZ, face parte din Aspretele Trăiește, un proiect amplu care vizează conservarea speciei și salvarea ei de la dispariție. Inițiativa este împărțită în patru piloni și include crearea unei baze de cercetare și de reproducere în captivitate pe malul râului Vâlsan, reconstrucția ecologică a cursurilor de apă din zonă, precum și implicarea autorităților statului și a comunității locale în salvarea și conservarea habitatului acestui pește extrem de rar. Mai multe detalii sunt disponibile aici https://aspretelives.ro/
1 comment
Prostii, Aspretele se mai găsește și pe râul Mureș în municipiul Arad (în aval de podul Traian am prins eu acest peste) Au mai prins așa ceva și alți pescari, toți le-am dat peștilor deoarece este urat că naiba iar când îl iei în mână se simte aspru (nașpa senzație) Evident că nimeni nu vrea să ducă acasă așa ceva!
Ar fi cazul să mărească aria de căutare și ar fi surprinși de câți au să găsească.