O monedă din aur, descoperită în Transilvania, schimbă ce se ştia despre istoria Daciei și al Imperiului Roman.

ISTORIE. Moneda care poartă numele lui Sponsian şi care are gravat portretul său a fost găsită acum mai bine de 300 de ani în Transilvania. Considerată a fi un fals, aceasta a stat închisă într-un dulap de muzeu în Glasgow. La o privire mai atentă, oamenii de știință au constatat că urmele de zgârieturi vizibile la microscop dovedesc că s-a aflat de fapt în circulație acum 2.000 de ani, scrie BBC.
Profesorul Paul Pearson a bănuit că în spatele poveștii se află un alt adevăr atunci când a văzut fotografii ale monedei în timp ce făcea cercetări pentru o carte despre istoria Imperiului Roman. A distins zgârieturi pe suprafaţa acesteia şi s-a gândit că acestea puteau proveni de la faptul că moneda a fost în circulaţie. Profesorul a contactat atunci Muzeul Hunterian de la Universitatea din Glasgow, acolo unde moneda era ţinută închisă într-un dulap împreună cu alte trei monede din tezaurul original.
“Ceea ce am găsit este un împărat. Era o figură despre care se credea că este un fals şi care a fost dată la o parte de experţi. Dar noi credem că a fost real şi că a avut un rol în istorie”, a declarat profesorul Paul Pearson de la University College din Londra.
Un exemplar din această monedă se află acum și la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
“Pentru istoria Transilvaniei şi a României în special, dar şi pentru istoria Europei în general, dacă aceste rezultate vor fi acceptate de comunitatea ştiinţifică, ele vor însemna adăugarea unei alte figuri istorice importante în istoria noastră”, a declarat managerului interimar al Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă.