O nouă bijuterie culturală: statuia Reginei Maria înfrumusețează Centrul Istoric din Deva

ISTORIE. Centrul istoric al municipiului Deva a cunoscut o impresionantă transformare datorată fondurilor europene, iar recent, atenția localnicilor și turiștilor a fost captată de o nouă operă de artă. Statuia reginei Maria a României (1875-1938) a fost inaugurată în fața Palatului Administrativ din Deva, aproape de pitorescul Parc Municipal, situat la poalele cetății Devei.

Realizată din bronz și având o înălțime totală de cinci metri, inclusiv soclul placat cu piatră naturală de tip Vratza, statuia impresionează prin detalii și simbolism. Artistul plastic Ștefan Bințințan, sculptor din municipiul Alba Iulia, a fost câștigătorul concursului de soluții organizat de administrația publică locală pentru această lucrare. Pe fiecare fațetă a soclului, artistul a reliefat basoreliefuri ornamentale din bronz, ilustrând scene semnificative din viața reginei.

Cu toate că statuile dedicate lui Acațiu Barcsay și Elisabetei Rizea, amplasate în aceeași zonă în ultimii ani, au fost înlăturate recent, noul monument adaugă o notă de eleganță și istorie centrului istoric al Devei.

De-a lungul istoriei sale bogate, centrul istoric al Deva găzduiește și alte două statui relevante pentru patrimoniul național. Monumentul regelui dac Decebal, o sculptură de bronz ce îl prezintă în picioare, a fost dezvelit în Parcul Municipal Cetate în 1937. Totodată, în anul 2005, în Piața Unirii din Deva, o statuie de bronz a împăratului Traian a fost inaugurată pe locul de unde anterior fusese înlăturată statuia comunistului Petru Groza.

Aceste opere artistice nu doar îmbogățesc estetic peisajul urban, dar și subliniază importanța istorică și culturală a municipiului Deva, oferind turiștilor și locuitorilor un prilej de a descoperi și aprecia bogăția patrimoniului românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare