O nouă scădere a ROBOR la 3 luni: indicele care intră în componența creditelor ipotecare ajunge la valoarea de 6,34%

FINANCIAR. Indicele ROBOR la 3 luni, care influențează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o ușoară scădere la 6,34% pe an, față de 6,35% pe an, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Aceasta reprezintă cea mai mică valoare înregistrată în ultimul an și jumătate.
Ultima dată când ROBOR la 3 luni a fost la un nivel mai scăzut a fost pe 28 iunie 2022, când a atins 6,28%, conform arhivei BNR.
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni se situa la 3,02% pe an, dar la începutul acestui an a crescut la 7,56%.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele pentru consumatori (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta a ajuns la 5,96% pe an, reprezentând o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2023, în creștere față de nivelul din trimestrul anterior, care era de 5,94%.
Începând cu luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019, care a modificat modul de calcul al ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Astfel, Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele pentru consumatori (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.
Specialiștii financiari de la Asociația CFA România anticipează că rata ROBOR la 3 luni va ajunge la nivelul de 5,9% în următoarele 12 luni. Această valoare prognozată este mai mică decât nivelul actual al IRCC.
Deși, ținând cont de prognoza acestor specialiști, rata ROBOR 3 luni ar urma să scadă la 5,9%, aceasta ar rămâne sub valoarea actuală a IRCC. Cu toate acestea, valoarea IRCC ar putea înregistrat o scădere în următoarele 12 luni.
ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară. Acest indice este influențat de dobânda cheie, al cărei nivel este stabilit de Banca Centrală a României.
Diferă perioada de fixare și metodologia de calcul între ROBOR și IRCC. ROBOR este stabilit zilnic la fixare, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă într-un interval specific, în timp ce IRCC se calculează zilnic pe baza tranzacțiilor reale, adică media ponderată a ratelor dobânzilor cu volumele tranzacțiilor interbancare, apoi se calculează IRCC trimestrial.