O țară din Europa necunoscută: situată pe malul Dunării, cu steag, imn și monedă, dar fără cetățeni

LIBERLAND. În Europa, chiar aproape de noi, există un mic teritoriu care pretinde că este un stat, dar nu este recunoscut oficial de nicio altă țară. Acest teritoriu, cunoscut sub numele de Gornja Siga sau “Liberland”, are un președinte autoproclamat, un steag, un imn, o monedă proprie, dar paradoxal, nu are niciun locuitor.

Pe continentul nostru găsim mai multe teritorii minuscule care sunt recunoscute la nivel internațional ca state, cum ar fi Monaco sau San Marino. De asemenea, există și teritorii precum Gibraltar sau Insulele Feroe, care, deși funcționează ca niște țări, sunt controlate și dirijate de alte state. Însă Gornja Siga, supranumit “Liberland”, este o excepție unică. Situat pe malurile Dunării, între Croația și Serbia, acest mic teritoriu cu o suprafață de aproximativ 7 kilometri pătrați a rămas necontestat de ambele țări după destrămarea Iugoslaviei.

Vit Jedlicka, un politician ceh, s-a autoproclamat președinte al acestui teritoriu și l-a denumit “Liberland”. Odată cu creșterea popularității criptomonedelor, Gornja Siga a devenit un adevărat paradis fiscal pentru cei interesați de această industrie.

Chiar dacă “Liberland” are toate atributele unui stat modern – inclusiv un steag, un imn, o monedă oficială și ambasade în 50 de țări – niciun individ nu locuiește efectiv în interiorul “granițelor” sale. Acest lucru se datorează faptului că Gornja Siga este, de fapt, o mlaștină, situată pe malul Dunării.

Deși “Liberland” nu este recunoscut oficial de nicio altă țară, teritoriul este cunoscut la nivel internațional. De exemplu, Egiptul și-a avertizat cetățenii cu privire la posibilele riscuri legate de Gornja Siga. În timp ce Croația și Serbia consideră “Liberland” drept “o glumă inofensivă”, Polonia a trimis o comisie pentru a analiza situația, concluzionând că teritoriul nu îndeplinește toate condițiile pentru a fi considerat un stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare