O treime dintre români se așteaptă ca prețurile locuințelor să scadă semnificativ până în 2023

IMOBILIARE. Storia.ro, platforma imobiliară cu cele mai multe anunțuri pe piață, lansează un studiu despre cum percep românii piața imobiliară în prezent, acțiunile pe care le întreprind și estimările lor pentru următoarele 6-12 luni. Datele analizate au fost colectate în septembrie 2022 și sunt agregate de pe platformele Storia.ro și OLX Imobiliare.
 
Întrebați dacă vor să cumpere o locuință în următoarele 12 luni, 38% dintre respondenți au spus că sunt siguri că o vor face, o treime au oscilat între da și nu (33%), iar 12% au înclinat spre da. Doar 9% sunt siguri că nu vor cumpăra o locuință în următorul an, iar alți 8% sunt înclinați să nu o facă.
 
Bugetul alocat pentru viitoarea proprietate este pentru jumătate dintre ei (54%) sub 60.000 de euro. Un sfert (25%) au un buget cuprins între 61.000 și 90.000 de euro, 12% între 91.000 și 120.000 de euro și 8% peste 121.000 de euro.
 
Legat de modul în care a evoluat bugetul alocat achizițiilor imobiliare în ultimele 6 luni, pentru aproape jumătate dintre ei (42%) acesta a rămas constant, în timp ce pentru 23% dintre respondenți a crescut, iar pentru 35% a scăzut. Evoluția diferă în funcție de buget. 44% dintre cei dispuși să dea până la 60.000 de euro și-au redus bugetul, în comparație cu doar 18% dintre cei care au peste 121.000 de euro. Creșterile de buget au venit în special în rândul cumpărătorilor care caută locuințe de 91.000 – 120.000 de euro (30%) și a celor de peste 121.000 de euro (31%).
 
Cei care au spus că în mod sigur nu vor cumpăra o proprietate, atunci când au fost întrebați care ar fi schimbarea care i-ar putea face să se răzgândească, 75% au spus că scăderea prețurilor locuințelor ar fi factorul decisiv. Pe locul al doilea ca importanță se află scăderea dobânzilor la credite (27%), urmată de scăderea altor costuri zilnice (19%) și de creșterea veniturilor personale (18%). Nevoia urgentă de a se muta ar convinge 8%, urmată de găsirea proprietății perfecte pentru acea persoană – 6% și de creșterea semnificativă a chiriei – 3%. Dintre respondenți, doar 10% au declarat că nimic nu le-ar putea schimba decizia.
 
“În ceea ce privește așteptările legate de evoluția prețurilor, este normal ca oamenii să își dorească ca acestea să scadă. Ei sunt copleșiți de creșteri pe toate planurile și nu își doresc o creștere de preț și în cazul viitoarei lor locuințe, care are și ea un impact mare asupra bugetului total. Rămâne de văzut dacă această scădere se va materializa sau nu. În termeni reali (ajustat la inflație) avem deja o scădere a prețurilor medii ale proprietăților imobiliare (practic, prețurile imobilelor au crescut mai lent decât rata inflației), deci ne aflăm în perioada de corecție a ciclului imobiliar de mijloc. În valori nominale (cifre reale), însă, este greu de crezut că inflația nu va afecta și piața construcțiilor, care are două componente principale: materialele și forța de muncă (manopera). Așteptările mele și ale colegilor mei din The Concept sunt că, atât timp cât dobânzile bancare sunt ridicate, vom avea o încetinire a creșterii la câteva procente de la an la an, iar din momentul în care dobânzile vor scădea, vom asista la o explozie a prețurilor pe o perioadă de 3-5 ani. Românii câștigă mult mai bine (în medie de 2,3 ori mai bine) decât câștigau acum 14 ani, în timpul vechii crize economice, pe de altă parte prețurile imobiliarelor sunt mai mici decât la vârful din 2008, în medie cu 10-12% “,a declarat Daniel Tudor , reprezentant al agenției imobiliare The Concept.
 
În ceea ce privește modalitatea de plată, cei care ar urma să cumpere o proprietate ar urma să plătească 60% în numerar, iar 40% cu credit. Cei care pot plăti cash au răspuns în proporție de 49% că sunt siguri că vor să cumpere o proprietate în următorul an, față de 33% dintre respondenții care ar folosi un credit. În ultimele 6 luni, bugetul celor care au bani cash a rămas același pentru 44% dintre respondenți, a scăzut pentru 33% și a crescut pentru 23% dintre ei. În schimb, în cazul celor cu credite, bugetul a scăzut pentru 40% sau a rămas același (38%). Suma alocată locuinței a crescut pentru 23% dintre cumpărătorii cu credit.
 
În ceea ce privește așteptările pentru următoarele 6 luni, 39% dintre participanți anticipează o scădere semnificativă a prețurilor, 27% – o scădere ușoară, în timp ce 9% se așteaptă la o stagnare a acestora. Doar 8% se așteaptă la o creștere ușoară și 5% la una semnificativă. 12% spun că nu știu la ce să se aștepte. Cei care se așteaptă cel mai mult la scăderi de prețuri sunt respondenții cu bugete de până la 60.000 de euro (42%), în timp ce creșterile semnificative sunt anticipate mai mult de cei cu bugete de 91.000-120.000 de euro (8%).
 
Cu toate acestea, în următoarele 12 luni, proporția celor care se așteaptă ca prețurile să scadă semnificativ scade la 30%, iar 24% să scadă ușor. O creștere ușoară este estimată de 12% dintre respondenți, o creștere semnificativă – de 7%, iar stagnarea – de 12%. Proporția celor care nu știu în ce direcție vor merge prețurile crește la 18%. Pentru acest orizont de așteptare, cumpărătorii cu un buget de peste 121.000 de euro sunt cei care se așteaptă la scăderi semnificative, iar creșterile sunt anticipate de cei cu un buget de 91.000-120.000 de euro (10%).
 
Subiectele care influențează deciziile imobiliare în această perioadă sunt: pentru 62% – creșterea prețurilor locuințelor, pentru 38% – creșterea dobânzilor la credite, pentru 36% – creșterea prețurilor la coșul zilnic, pentru 28% contextul geopolitic, pentru 16% înăsprirea condițiilor de creditare, în timp ce 8% menționează modificările din noul Cod Fiscal.
 
În ceea ce privește starea pieței imobiliare din România, 80% dintre respondenți consideră că este mai bine să amâne achiziționarea unei proprietăți. 36% consideră că locuințele sunt încă accesibile, iar 19% că este un moment bun pentru a cumpăra o proprietate. 54% dintre cei cu un buget de peste 121.000 de euro consideră că locuințele sunt accesibile, față de doar 31% dintre cei cu un buget de 91.000-120.000 de euro. Percepția unei bule imobiliare nu este însă dovedită de cifrele de pe piață.
 
Indicele de accesibilitate este de 1,85 în primul trimestru din 2022, în timp ce în 2008 – valoarea sa era de aproape 5. Indicele de accesibilitate este calculat pe baza prețurilor reale ale tranzacțiilor, ca raport între prețul mediu pe metru pătrat (mp) al locuinței și salariul mediu net pe economie. Sentimentul unei bule imobiliare, nedemonstrat de cifre, influențează și sentimentul general care descrie modul în care respondenții se raportează la piața imobiliară: îngrijorare, în proporție de 48%, urmat de descurajare – 30%, frustrare – 18%, confuzie – 18%. Speranța este menționată de 13%, urmată de curiozitate – 8%, optimism – 6% și indiferență 3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare