Oamenii de știință cred că au găsit un motiv pentru senzația Déjà Vu

MISTER. Este un fenomen care i-a lăsat perplecși pe oameni de generații întregi: déjà vu – senzația ciudată, care se traduce din franceză prin “deja văzut”, că ai mai fost undeva sau ai mai făcut ceva înainte, te ia adesea prin surprindere și te face să te simți puțin ciudat.
Oare am trăit o viață anterioară? Sunt o fantomă? Un călător în timp? Sunt toate gândurile destul de iraționale care îți trec prin minte în acel moment. Dar care este cauza?
Ei bine, oamenii de știință cred că sunt cu un pas mai aproape de a le înțelege, după ce au descoperit ceea ce ei cred că este unul dintre motivele din spatele tuturor.
În ultimele două sute de ani, oamenii au fost conștienți de déjà vu, fiind lansate o varietate de explicații, cum ar fi faptul că este rezultatul unei tulburări mentale sau ceva mai mult din altă lume.
Iar la începutul secolului XXI, un om de știință, cunoscut sub numele de Alan Brown, a cercetat toate cercetările care au fost efectuate până în acel moment pe această temă.
Deși a constatat că există o predispoziție de a crede că există ceva supranatural, Brown a dat peste unele studii care au implicat oameni obișnuiți, mai degrabă decât mediumi și clarvăzători.
Iar majoritatea incidentelor păreau să fi fost declanșate de un loc sau de o conversație și că existau chiar indicii că oamenii aveau un fel de criză mentală.
Obligată să aprofundeze subiectul de cercetările lui Brown, cercetătoarea Anne Cleary a realizat propriul experiment, în care a testat ceva numit ipoteza familiarității Gestalt.
Premisa de bază a acestei teorii este că déjà vu-ul este declanșat de faptul că cineva are o amintire a unui loc în care a fost în trecut, pe care nu și-l poate aminti imediat, și care împărtășește caracteristici ale cadrului actual.
De exemplu, intrați într-un bloc de birouri și aveți brusc senzația că ați mai fost acolo, deși cu siguranță nu ați mai fost.
S-ar putea să fi vizitat anterior o scenă similară, poate că mesele și scaunele, sau chiar ferestrele, aveau o configurație similară cu cea de la vechea școală sau cu cea de la cabinetul medical.
Conform ipotezei familiarității Gestalt, dacă nu vă puteți aminti imediat acel decor anterior, rămâneți cu senzația de… déjà vu.
Pentru a testa această teorie, Cleary a folosit realitatea virtuală pentru a manipula decoruri și scene, pentru a vedea dacă există o corelație între reamintire și senzația de déjà vu.
Scriind în The Conversation despre acest experiment, ea a spus: “Așa cum s-a prezis, a fost mai probabil ca déjà vu-ul să se întâmple atunci când oamenii se aflau într-o scenă care conținea același aranjament spațial al elementelor ca o scenă anterioară pe care au văzut-o, dar nu și-au amintit.
“Această cercetare sugerează că un factor care contribuie la déjà vu poate fi asemănarea spațială a unei scene noi cu una din memorie care nu reușește să fie chemată în mod conștient în minte în acel moment.
Cu toate acestea, nu înseamnă că asemănarea spațială este singura cauză a déjà vu-ului. Foarte probabil, mulți factori pot contribui la ceea ce face ca o scenă sau o situație să pară familiară.