Obiceiuri de Sf. Petru și Pavel: ce se întâmplă pe 29 iunie

SĂRBĂTOARE. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți anual pe 29 iunie, după o perioadă de post variabilă în funcție de data Paștelui. În România, acești sfinți sunt considerați ocrotitorii celor din penitenciare, deoarece și ei au greșit: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel a prigonit creștinii.

Sfântul Petru, unul dintre cei doisprezece apostoli și fratele lui Andrei, era originar din Bethsaida, o localitate de lângă Lacul Tiberiadei. Inițial numit Simon, el a primit numele de Chifa (Petru în aramaică, însemnând „piatră”) la acceptarea sa ca apostol. Petru a fost pescar, iar Hristos l-a numit „piatră” după o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, chemându-l să devină pescar de oameni. Deși Petru s-a lepădat de Hristos când acesta a fost prins pentru răstignire, după Înălțarea Domnului, el a vorbit în adunarea ucenicilor și l-a ales pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica sa, trei mii de persoane au fost botezate.

Potrivit tradiției populare, în această zi apar licuricii, considerați scântei ale biciului Sfântului Petru, care îi ghidează pe cei rătăciți în păduri sau munți. Este și ziua în care amuțește cucul. De Sfinții Apostoli Petru și Pavel se dă de pomană pentru cei morți, iar femeile oferă vecinilor și săracilor mâncare gătită și vase de lut cu apă, pentru ca morții să nu flămânzească sau să înseteze pe lumea cealaltă.

Oamenii nu au voie să muncească la câmp sau în gospodărie. În ziua sărbătorii, nu se spală, nu se aruncă gunoiul și nu se toarce, iar credincioșii merg la biserică. De asemenea, nu se scutură merii pentru a proteja ogoarele de grindină, iar văduvele nu au voie să mănânce mere până la Sfântul Ilie, pentru a fi sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare