Obiectivele globale pentru energia eoliană în 2030: provocări și progrese

ENERGIE VERDE. Un raport recent al grupului de experți în energie Ember subliniază ambițiile și provocările globale legate de energia eoliană pentru anul 2030. Potrivit raportului, obiectivele naționale vizează atingerea unei capacități de 2.157 GW, aproape de două ori și jumătate mai mare față de cei 901 GW din anul precedent. Cu toate acestea, pentru a tripla capacitatea actuală, vor fi necesari încă 585 GW.

Analiza raportului Ember
Raportul analizează obiectivele de energie eoliană stabilite de 70 de țări și Uniunea Europeană, care împreună dețin 99% din capacitatea eoliană mondială. Katye Altier, analistă în domeniul energiei electrice la Ember, atrage atenția asupra faptului că sectorul eolian nu primește suficientă atenție, în ciuda faptului că acesta generează energie ieftină și completează energia solară.

În cadrul Conferinței privind Schimbările Climatice COP28, organizată de ONU în decembrie, s-a ajuns la un acord pentru triplarea capacității de energie regenerabilă la nivel global până în 2030. Conform Agenției Internaționale a Energiei (IEA), pentru a îndeplini acest obiectiv, capacitatea eoliană trebuie să se tripleze.

Provocări și progrese regionale
Raportul Ember evidențiază că, la nivel mondial, capacitatea eoliană se va dubla în principal datorită expansiunii în China, care se preconizează că va depăși capacitatea necesară. Cu toate acestea, alte regiuni se confruntă cu dificultăți în atingerea obiectivelor.

China: Se așteaptă ca China să își tripleze capacitatea eoliană până în 2030, contribuind cu mai mult de jumătate din noile capacități eoliene globale în fiecare an între 2024 și 2030.

Statele Unite: Deși SUA nu au un obiectiv explicit, modelele sugerează că capacitatea eoliană ar trebui să crească de 2,6 ori, de la 142 GW în 2022 la 369 GW în 2030. Este necesară o instalare de 32 GW pe an între 2024 și 2030, dar în 2023 au fost adăugați doar 6,4 GW.

India: India are ca obiectiv construirea de 509 GW de instalații de energie regenerabilă până în 2030, inclusiv 110 GW din energie eoliană. Ritmul actual de construcție, de 2,8 GW în 2023, este mult sub necesar, care este de 9,3 GW pe an.

Exemple de succes și criticile aduse
Brazilia: Brazilia a stabilit un record în 2023, adăugând 5 GW de energie eoliană. Conform previziunilor IEA, țara va continua să adauge în medie 2,4 GW de energie eoliană pe an până în 2030.

Turcia: Turcia a atins deja obiectivul de a avea 12% din energia regenerabilă provenind din sectorul eolian până în 2030. Totuși, raportul Ember consideră că Turcia ar fi putut stabili obiective mai ambițioase, având un potențial eolian considerabil neexploatat.

Perspective pentru viitor
Raportul Ember subliniază că, pentru a tripla capacitatea globală de energie regenerabilă, statele trebuie să se concentreze pe construcția rapidă de instalații eoliene. Energia solară și eoliană vor contribui cu peste 90% la creșterea capacităților de energie regenerabilă la nivel mondial.

În concluzie, în ciuda progresele semnificative în unele regiuni, provocările rămân considerabile pentru atingerea obiectivelor globale. Îmbunătățirea ritmului de construcție și alinierea obiectivelor regionale sunt esențiale pentru îndeplinirea planurilor ambițioase de extindere a capacității eoliene până în 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare