OFICIAL – Câte teste s-au făcut în județul Mureș de la începutul pandemiei COVID-19

NOUL CORONAVIRUS. În județul Mureș toate testele de diagnosticare a infectării cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) se analizează la Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al Universității Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

 

Acolo au fost montate două aparate Real Time PCR, analizele se fac zilnic în baza testelor prelevate de specialiștii din Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Serviciul de Ambulanță Județean Mureș și spitalele din Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnaveni.

 

Cât s-a testat

 

În acest unic centru de testare în diagnosticul COVID-19 din județul Mureș (deservit și de 11 angajați ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş), primele teste s-au făcut în 25 martie 2020.

 

De atunci și până ieri, 15 mai 2020, în 52 de zile, au fost finalizate 6.724 de teste, adică o medie de 129 de teste pe zi, conform unei informări a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Procentual, în județul Mureș s-au realizat 2,28% din totalul național (294.601 de teste, de la începutul pandemiei și până în 15 mai, ora 13.00). În primele 19 zile de la acreditarea centrului din județul Mureș s-au făcut 920 de teste (adică o medie de 48 de teste pe zi), teste care au fost suportate financiar din fondurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

 

Începând din 13 aprilie 2020, centrul de testare din județul Mureș a fost introdus în Programul Naţional de Boli Transmisibile și testarea a fost finanțată de stat, prin Ministerul Sănătăţii. În ultimele 33 de zile, în care testarea a fost finanțată din bugetul statului, s-au finalizat 5.804 de teste (adică o medie de aproape 176 de teste pe zi).

 

9,53% dintre cei testați au fost pozitivi

 

În județul Mureș, de la începutul pandemiei și până în acest moment, au fost diagnosticate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2 (noul coronavirus) 641 de persoane (locul 6 pe țară, 3,90% din totalul național), din care peste 100 sunt cadre medicale.

 

Dintre pacienții infectați cu noul coronavirus, 414 au fost declarați vindecați și externați (4,42%, locul 3 pe țară), 166 sunt internați în spitale, iar 61 au murit (5,78% din totalul național al deceselor). Practic, 9,53% dintre persoanele testate erau infectate cu noul coronavirus.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare