OMV Petrom investește 750 de milioane de euro pentru transformarea Rafinăriei Petrobrazi în producător major de combustibili sustenabili

ENERGIE VERDE. OMV Petrom a anunțat un plan ambițios de a investi circa 750 de milioane de euro pentru a transforma rafinăria Petrobrazi într-un pionier regional în producția de combustibili sustenabili. Acest proiect major include construcția unei instalații pentru producția de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO), precum și două instalații pentru producția de hidrogen verde.

Investiții strategice în sustenabilitate
OMV Petrom a luat decizia finală de investiție pentru construirea instalației SAF/HVO și a celor două unități de producție a hidrogenului verde. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, acest proiect se aliniază strategiei de reducere a emisiilor de carbon în transport și de a răspunde cererii crescânde pentru combustibili sustenabili.

Radu Caprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing, a declarat:
„Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon și ne așteptăm la o creștere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorita investițiilor pe care le-am anunțat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produși aici, în România. Pentru clienții noștri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului și mai puține emisii de carbon. Vrem să fim și în viitor prima alegere pentru clienții noștri și să le oferim produsele de care au nevoie.”

Detalii despre investiții
Instalația SAF/HVO, cu un cost de 560 milioane de euro, va avea o capacitate de producție de 250 kt/an de SAF și HVO, precum și bio-nafta și bio-GPL, produse esențiale în industria chimică. Această instalație va fi flexibilă, permițând ajustarea mixului de produse în funcție de cererea pieței și disponibilitatea materiilor prime. Consumul anual de hidrogen al instalației va fi de aproximativ 11 kt, majoritatea fiind asigurată de noile unități de producție a hidrogenului verde.

HVO (ulei vegetal hidrotratat), cunoscut și ca motorină din surse regenerabile, este un combustibil cu emisii reduse de carbon, obținut prin prelucrarea lipidelor reziduale regenerabile. SAF (combustibil sustenabil pentru aviație) este esențial pentru reducerea emisiilor de carbon în industria aviației.

Producția de hidrogen verde
Investițiile pentru cele două instalații de hidrogen verde sunt estimate la 190 milioane de euro, dintre care până la 50 milioane vor proveni din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). Cele două instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW, producând anual circa 8 kt de hidrogen verde. Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor va determina o reducere a emisiilor de CO2 cu cel puțin 70% comparativ cu combustibilii convenționali.

Petrobrazi – un pionier în producția de biocombustibili
Petrobrazi devine astfel prima rafinărie din România certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică. Pentru a asigura o sursă sigură de materii prime, OMV Petrom a achiziționat 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din industriile ospitalității și retail.

Investiția de 750 de milioane de euro a OMV Petrom în rafinăria Petrobrazi subliniază angajamentul companiei de a promova sustenabilitatea și de a reduce emisiile de carbon. Prin dezvoltarea capacităților de producție a biocombustibililor și a hidrogenului verde, OMV Petrom nu doar că răspunde cererii crescânde pentru soluții ecologice, dar contribuie și la securitatea energetică a României, reducând dependența de importuri. Această inițiativă marchează un pas semnificativ către un viitor mai verde și mai sustenabil pentru industria energetică din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare