OMV Petrom investește 800.000 de euro în instalația de producție de AdBlue

ENERGIE. Compania românească de petrol și gaze OMV Petrom a anunțat azi că a început producția locală de AdBlue, o substanță chimică folosită pentru a reduce emisiile de oxid de azot ale motoarelor diesel, în urma unei investiții de 800.000 de euro .

Noua capacitate de producție este amplasată în sudul Bucureștiului, a precizat OMV Petrom într-un comunicat de presă.

“Ne așteptăm ca cererea de AdBlue pe piața românească să crească cu peste 30% până în 2027, comparativ cu anul acesta, până la un nivel de aproximativ 130 de milioane de litri”, a declarat Radu Caprau, membru al consiliului executiv al OMV Petrom, responsabil pentru rafinare și marketing.

AdBlue este o soluţie apoasă ce conţine uree în proporţie de 32.5% şi apă deionizată (67.5%). Lichidul este folosit pentru a reduce emisiile de monoxid de azot (NO) şi dioxid de azot (NO2) ce apar ca noxe în urma arderii combustibilului de motoare diesel ce folosesc sistemul reducerii catalitice selective. Lichidul AdBlue este injectat direct în evacuare şi, în urma reacţiei chimice, noxele sunt descompuse în azot pur şi vapori de apă. Pe scurt, motoarele diesel moderne folosesc AdBlue pentru a reduce emisiile poluante. Soluţia AdBlue este incoloră, nu are miros şi nu este inflamabilă. Principala substanţă din AdBlue, ureea CO(NH2)2, se obţine prin procedee industriale în care se combină bioxidul de carbon (CO2) cu amoniacul (NH3) la temperaturi şi presiuni înalte.

Substanţa rezultată este ureea solidă, sub formă de cristale incolore solubile în apă.
AdBlue are o temperatură de îngheţ de -11 grade, dar sistemele montate pe maşini au o rezistenţă electrică care încălzesc lichidul dacă este necesar.

AdBlue este folosit de ani buni pentru autocamioanele de mare tonaj, iar de ceva mai puţin timp a migrat şi pe automobilele dotate cu motoare diesel de ultimă generaţie. Astăzi, aproape orice automobil diesel de ultimă generaţie are şi un rezervor de AdBlue. Constructorii auto folosesc această soluţie pentru a satisface normele de poluare Euro 6.

În prima fază, AdBlue va fi vândut în benzinăriile OMV și Petrom, urmând ca începând de anul viitor să fie comercializat și în alte rețele.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate la bursă din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom, statul român deține 21%, iar 28% este deținut de persoane fizice și juridice.

Azi, acțiunile OMV Petrom se tranzacționau în creștere cu 0,67%, la 0,4540 lei (0,1 dolari/0,09 euro), la Bursa de Valori București.

OMV Petrom SA se numără printre cele mai mari companii din Europa de Sud-Est, pentru mai multe referințe consultați Top 100 companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare