OMV Petrom își consolidează parteneriatul cu Renovatio prin achiziția de panouri fotovoltaice de 130 MW

ENERGIE VERDE. OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, și-a întărit colaborarea cu Renovatio prin achiziționarea unui pachet de 50% din trei proiecte fotovoltaice ce cumulează o capacitate de 130 MW. Conform unui comunicat de presă al companiei petroliere, această tranzacție vine în completarea celei anunțate la începutul anului 2024 pentru achiziția unui pachet similar de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW.

Detaliile tranzacției
Finalizarea tranzacțiilor este așteptată în a doua jumătate a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții. Valoarea achiziției nu a fost dezvăluită. Proiectele fotovoltaice achiziționate au deja asigurat accesul la rețeaua națională de transport a energiei electrice, facilitând astfel integrarea și utilizarea eficientă a energiei generate.

Declarațiile oficiale
Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a subliniat importanța acestor proiecte în strategia companiei: „Proiectele pentru reducerea amprentei de carbon, a noastră și a clienților noștri, sunt o componentă centrală a strategiei noastre. Circa o treime din investițiile de 11 miliarde de euro până în 2030 vor fi alocate proiectelor cu conținut redus și zero de carbon.”

Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru Gaze și Electricitate, a adăugat: „Ne bucurăm să avem alături Renovatio, care are o expertiză extinsă în proiecte de energie regenerabilă. Parteneriatele sunt foarte importante pentru accelerarea tranziției energetice: combinând punctele noastre forte, creăm un impact mai mare per total și contribuim la schimbarea către un mediu mai curat.”

Aurel Arion, CEO-ul Renovatio, a subliniat importanța colaborării cu OMV Petrom: „Suntem încântați să extindem parteneriatul nostru cu OMV Petrom, țintind împreună către tranziția energetică și către o economie sustenabilă bazată pe inovație și tehnologii prietenoase cu mediul. Energia verde pe care o vom produce în cadrul proiectelor din portofoliul nostru comun este un pas esențial în direcția unui viitor aliniat cu obiectivele de mediu globale.”

Parteneriatul și viitorul energiei verzi
Proiectele fotovoltaice vor fi dezvoltate, construite și operate în parteneriat cu Renovatio. Această colaborare va permite ambilor parteneri să dețină o capacitate comună totală instalată de peste 1,1 GW până în 2030, contribuind semnificativ la tranziția energetică și la producția de energie verde.

Profilul companiilor
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. În domeniul distribuției de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub mărcile OMV și Petrom.

RENOVATIO activează în mai multe linii de business, integrând dezvoltarea și construirea proiectelor de energie regenerabilă cu tehnici inovatoare în operarea și mentenanța acestora. De asemenea, furnizează pe termen lung energie verde către clienți, dezvoltă proiecte de eficiență energetică și stocare a energiei și a creat prima rețea de stații de încărcare a vehiculelor electrice din România.

Parteneriatul dintre OMV Petrom și Renovatio reprezintă un pas important în direcția promovării energiilor regenerabile și a unui mediu mai curat. Prin aceste achiziții și colaborări, cele două companii contribuie la tranziția energetică globală și își consolidează angajamentul față de obiectivele de mediu și sustenabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare