ONU adoptă prima rezoluție globală privind inteligența artificială

Organizația Națiunilor Unite a adoptat ieri prima rezoluție globală care reglementează inteligența artificială. Toate cele 193 de state membre ONU, alături de alte 123 de țări, au fost de acord cu rezoluția, inclusiv Rusia și China.

Negocierile pentru adoptarea rezoluției s-au întins pe o perioadă de trei luni, iar actul promite să protejeze drepturile omului în fața inteligenței artificiale și să modeleze această tehnologie astfel încât să nu pună în pericol procesele democratice. Uniunea Europeană se află deja cu un pas înainte, având în vedere că a aprobat luna trecută un acord provizoriu care supraveghează tehnologiile bazate pe inteligența artificială.

Rezoluția, fără caracter obligatoriu, propusă de Statele Unite și co-sponsorizată de alte 122 de națiuni, a fost negociată timp de trei luni și pledează pentru întărirea politicilor de confidențialitate. Un oficial de rang înalt al administrației a descris rezoluția ca fiind “primul document de consens cu adevărat global privind IA”, subliniind importanța valorilor într-un context de tehnologie în schimbare rapidă.

Această rezoluție este cea mai recentă dintr-o serie de inițiative ale guvernelor din întreaga lume pentru a modela dezvoltarea inteligenței artificiale, având în vedere temerile legate de posibilitatea utilizării acesteia pentru perturbarea proceselor democratice, amplificarea fraudei sau generarea pierderilor dramatice de locuri de muncă, printre alte daune.

Textul rezoluției avertizează că “proiectarea, dezvoltarea, implementarea și utilizarea incorectă sau rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială prezintă riscuri care ar putea submina protecția, promovarea și exercitarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare