Opera Națională București dă startul spectacolului „Magic Blouse” (Bluza Magică) la Paris.

EVENIMENT. Opera Națională București, în parteneriat cu Delegația Permanentă a României la UNESCO, va organiza „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original, dedicat împlinirii a 160 de ani de la Diplomația Română. Spectacolul este și o sărbătoare a Zilei Naționale a României. Evenimentul urmărește promovarea culturii românești încapsulate în ie.

Ia este bluza tradițională românească. Are mâneci largi, motive tradiționale și culori strălucitoare, naturale, cel mai adesea roșu.
„Acest spectacol extraordinar, în care ansamblurile Operei Naționale București vor reveni pentru prima dată la Paris după 57 de ani, este un moment simbolic”, a declarat Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București.

„Vom avea ocazia să prezentăm, în fața unui public multinațional, atât muzică orchestrală românească, cât și muzică inspirată din folclorul românesc, precum și să prezentăm în premieră o piesă semnată de Dan Dediu, care va reprezenta coloana sonoră live a baletului original creat de Gigi Căciuleanu, un nume major în arta coregrafică românească, binecunoscut publicului parizian.”

Spectacolul „Povestea Iei/La blouse enchantée/The Magic Blouse” va avea două părți, una orchestrală și una coregrafică. Programul orchestral introductiv este axat pe evidențierea valorilor muzicale tradiționale românești în diverse aranjamente, cu piese precum „Hora mărțișorului” sau „Cântece românești” de Tiberiu Brediceanu, și „Șase dansuri românești” de Béla Bàrtok. Piesele vor fi interpretate de Orchestra Națională a Operei București, dirijorul Daniel Jinga și soprana Teodora Gheorghiu.

„Cum traduceți ie, simultan o haină și un talisman, în sunete, gesturi, culoare și lumină? Aceasta a fost provocarea pe care am acceptat-o. Ne-am scufundat, fiecare, în frumusețea tradiției culturale românești ca într-un ocean: am adunat câteva suveniruri de pe fundul acestui ocean. Le-am adus pe pământ, apoi le-am studiat, le-am încorporat și stilizat într-o construcție inedită. A ieșit ceva cu totul nou, care exprimă configurația sufletească și mentală a prezentului”, a spus compozitorul Dan Dediu.

Partea coregrafică a serii constă într-un spectacol susținut de Gigi Căciuleanu pe muzică originală compusă special pe această temă de compozitorul Dan Dediu, unul dintre cei mai importanți compozitori români ai momentului. „Când dansezi, vorbești în alte limbi și te adresezi oamenilor din sală nu în limba maternă, nu în limba țării în care te afli, ci în limbajul trupului”, a spus Căciuleanu.

După ce va fi reprezentat la Paris pe 23 noiembrie, spectacolul va fi adus și în România și jucat pe scena Operei Naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare