Oportunități de finanțare prin Planul Național Strategic 2023-2027

DEZVOLTARE. Azi a avut loc evenimentul „Oportunități de finanțare prin Planul Național Strategic 2023-2027” organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Târgu-Mureș.

Planul Național Strategic 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanţate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plăţile directe şi intervenţii sectoriale – măsuri pentru susţinerea pieţei), cât şi din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).

În cadrul conferinței, ministrul Petre Daea le-a explicat celor prezenți care sunt modalitățile prin care pot să acceseze bani europeni pentru a investi în agricultură şi dezvoltare rurală.

Ministrul a precizat că suma disponibilă prin intermediul Planului Naţional Strategic 2023 – 2027 este de 15,8 miliarde euro, bani care trebuie să ajungă la fermieri și să fie investiți în agricultura ţării şi în satul românesc.

Ministrul Petre Daea a adăugat că Planul Național Strategic va deveni operaţional în luna martie.

”Din 1 martie începe depunerea de cereri la APIA. Până atunci noi trebuie să pregătim toate etapele acestea, care presupun înţelegerea mecanismelor, instrumentelor, organizarea temeinică a structurilor care accesează – APIA, AFIR – punerea la punct a softului, dezvoltarea lui, pentru că sunt 89 de direcţii noi care trebuie prelucrate în așa fel încât să fie operaţionalizate şi operaţionale în timp, pentru a veni banii la timp fermierilor români. Sunt bani mulţi, vorbim despre 15,8 miliarde euro, pentru toată perioada din 2023 până în 2027. (…) Agricultura este domeniul în care accesarea fondurilor europene a fost o preocupare permanentă şi un succes prin sumele pe care le-am adus de la Comisia Europeană”, a mai declarat ministrul Petre Daea.

Planul Național Strategic 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanțate atât din Fondul European de Garantare Agricolă, cât și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).

La eveniment au participat și Prefectul Județului Mureș – Mara Togănel și Președintele Consiliului Județean – Péter Ferenc, care a specificat pe pagina sa de Facebook:
“Agricultura şi dezvoltarea rurală sunt factori importanți în ceea ce privește viitorul regiunii.
Dacă gândim şi acţionăm împreună pentru a proteja interesele agricultorilor, atunci vom fi mai eficienți, și acest lucru va aduce și dezvoltare economică.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare