Opt fapte mai putin cunoscute despre Alexandru cel Mare 8. El a numit multe orașe după el însuși (și unul după calul său)

ISTORIE. Alexandru a fost mai mult decât un simplu cuceritor. A fost, de asemenea, un constructor și fondator de orașe. De fapt, în timpul campaniei sale de un deceniu în Est, el a fondat peste șaptezeci de orașe noi. Deloc surprinzător, tânărul cuceritor le-a numit pe toate după numele său, cu excepția celui din India, pe care l-a numit după iubitul său cal, Bucephalus. Orașele lui Alexandru urmăresc calea progresului armatelor sale prin zonele actuale ale Turciei, Iranului, Afganistanului, Tadjikistanului și Pakistanului. Cele mai multe dintre ele sunt acum reduse la simple ruine sau au devenit temelia orașelor actuale.

Cel mai faimos dintre ele este, fără îndoială, orașul pe care Alexandru l-a fondat în Egipt. Alexandria-ad-Aegyptum, a fost concepută pentru a fi capitala Imperiului său. Totuși, n-a fost să fie. După moartea lui Alexandru în Babilon, Imperiul s-a prăbușit rapid în războaiele succesorilor săi – diadohii. Cu toate acestea, Alexandria-ad-Aegyptum și-a păstrat rolul de capitală a puternicului Regat Ptolemeic, unul dintre multele Regate elenistice care au apărut după războaiele sângeroase. Alexandria a supraviețuit Ptolemeilor, rămânând puterea intelectuală și economică a Egiptului roman. Abia în Evul Mediu locul și-a pierdut din importanță. Cu toate acestea, orașul a fost reînviat în secolul al XIX-lea, iar astăzi orașul lui Alexandru este al doilea ca mărime din Egipt și unul dintre cele mai importante centre mediteraneene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare