Opt obiceiuri care te pot ajuta să trăiești cu 20 de ani mai mult

OBICEI. Un studiu realizat de Departamentul pentru Problemele Veteranilor din SUA (VA) și bazat pe informații strânse de la peste 700.000 de americani care au luat parte la programul Un milion de veterani (MVP) a scos în evidență opt obiceiuri sănătoase care pot avea un impact major asupra longevității:

– Trăiește o viață activă.
– Nu fuma.
– Gestionează bine stresul.
– Adoptă o dietă sănătoasă.
– Limitează consumul de alcool.
– Evită dependența de opioide.
– Asigură-te că dormi bine.
– Menține relații sociale pozitive.

Potrivit cercetătorilor, bărbații care adoptă toate aceste obiceiuri la vârsta de 40 de ani ar putea trăi cu 24 de ani în plus, în comparație cu cei care nu urmează aceste reguli, în timp ce femeile ar putea avea cu 21 de ani mai mult.

Studiul a scos în evidență că activitatea fizică redusă, fumatul și dependența de opioide au cel mai mare impact asupra longevității, fiind asociate cu un risc de deces cu 30-45% mai mare. De asemenea, s-a constatat că stresul, consumul excesiv de alcool, dieta proastă și somnul deficitar au fost asociate cu o creștere a riscului de deces de 20%.

Cercetătorii au fost surprinși de cât de multe beneficii se pot obține prin adoptarea acestor obiceiuri sănătoase. Chiar și făcând o schimbare mică la vârsta de 40, 50 sau 60 de ani, se poate avea un impact benefic asupra longevității.

Experții subliniază rolul important pe care îl joacă stilul de viață în prevenirea bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, care pot duce la invaliditate și deces prematur. Studiul a fost prezentat la Nutrition 2023, întâlnirea anuală a Societății Americane pentru Nutriție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare