Opt spitale pilot din țară oferă servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici

SĂNĂTATE. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri că opt spitale pilot din țară sunt acum capabile să ofere servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă, marcând un pas semnificativ în îmbunătățirea calității vieții pentru această categorie vulnerabilă. Anunțul a fost făcut în cadrul unei dezbateri pe această temă, organizată la Palatul Parlamentului de Fundația Crucea Alb-Galbenă și Comisia de sănătate din Senat.

Finalizarea unui proiect importat
„Am încheiat un proiect care începuse cu mai mulți ani în urmă și pe care am reușit să îl reluăm în urmă cu doi ani și jumătate. Avem opt spitale pilot în țară care pot să facă îngrijiri paliative la domiciliu. S-a stabilit modul de organizare a acestor servicii, care ține de partea de ambulatoriu pentru îngrijirile paliative. Rămâne ca aceste spitale să angajeze persoane care să poată să facă acest lucru, iar serviciile să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate,” a declarat Alexandru Rafila.

Extinderea capacității de îngrijire paliativă
În cadrul proiectului finanțat din fonduri europene, numărul de paturi pentru îngrijiri paliative a crescut semnificativ, ajungând la 3.300 de paturi la nivel național. Dintre acestea, 3.000 sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Ministrul Sănătății a subliniat că obiectivul este atingerea unei cifre de aproximativ 3.900 de paturi pentru a satisface nevoile în creștere.

Asigurarea calității serviciilor
Rafila a accentuat importanța calității serviciilor oferite, menționând că personalul necesar acestor servicii trebuie să aibă pregătire de specialitate. „Selecția personalului și promovarea unui concurs trebuie să ofere servicii care să respecte un anumit standard de calitate. Nu poți să selectezi personal care nu știe cum să acorde prim-ajutor sau nu cunosc manevre elementare care se referă la îngrijirea pacientului,” a adăugat ministrul.

Digitalizarea și debirocratizarea sistemului
Ministrul a propus, de asemenea, integrarea unei secțiuni dedicate îngrijirilor la domiciliu în cadrul sistemului informatic de gestionare a asigurărilor de sănătate, pentru a vizualiza în timp real acordarea acestor servicii și pentru a debirocratiza procesul.

Participanți la dezbatere
La dezbaterea “Inovație și calitate în îngrijirea pe termen lung: perspective și practici” au mai participat președintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu Cercel, Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, Monica Anisie, președinta Comisiei pentru învățământ din Senat, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, și președintele fondator al Fundației Crucea Alb-Galbenă din România, Măriuca Ivan.

Implementarea acestor servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă reprezintă un pas important în modernizarea sistemului de sănătate din România și în asigurarea unei calități mai bune a vieții pentru pacienți. Prin aceste măsuri, Ministerul Sănătății nu doar că sprijină dezvoltarea serviciilor paliative, dar și verifică condițiile în care acestea sunt oferite, asigurându-se că standardele de siguranță și calitate sunt respectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare