Orange și Vodafone fac echipă în România

COMUNICARE. Orange și Vodafone au convenit să construiască o rețea deschisă de acces radio (RAN) cu partajarea RAN în zonele rurale din Europa unde ambele au rețele mobile.

Este pentru prima dată când două companii au convenit să partajeze rețele RAN deschise în Europa, iar primele site-uri comerciale care vor fi implementate în cadrul acordului sunt planificate să înceapă anul acesta într-o zonă rurală din România, în apropiere de București.

Acestea vor oferi o primă experiență reală a acestui nou model operațional bazat pe integrarea de hardware și software de mai mulți furnizori, deschizând calea pentru desfășurări la scară mai largă. Orange și Vodafone lucrează în prezent la selectarea individuală a furnizorilor strategici pentru această fază inițială de construcție.

Anunțul consolidează angajamentul respectiv al companiilor de a implementa Open RAN ca tehnologie de alegere pentru viitoarele rețele mobile din Europa, ceea ce va conduce la un lanț de aprovizionare cu furnizori mai rezistent și revigorat. Angajamentul companiilor față de Open RAN sprijină, de asemenea, obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

Comentând această evoluție, Michaël Trabbia, director pentru tehnologie și inovare la Orange, a declarat “Orange este încântată să coopereze cu Vodafone la o primă implementare de partajare a Open RAN în România, care reprezintă o etapă importantă pe drumul către adoptarea la scară largă a Open RAN în întreaga Europă. Este un pas important către rețelele agile și complet automatizate, care eliberează potențialul virtualizării și al inteligenței artificiale pentru a spori performanța, reducând în același timp atât costurile de infrastructură, cât și cele operaționale.

“În special, Open RAN reprezintă o mare oportunitate de a duce partajarea rețelelor la o nouă dimensiune, cu o diferențiere și mai mare a operatorilor, datorită capacității fiecăruia dintre parteneri de a-și regla rețeaua mai independent, în funcție de promisiunile față de proprii clienți”.

Alberto Ripepi, director de rețea la Vodafone, a adăugat: “Suntem încântați să colaborăm cu Orange la această inițiativă de pionierat în domeniu. Prin combinarea resurselor, vom reduce costul hardware-ului, vom minimiza consumul de combustibil și nevoia de site-uri duplicate, eradicând în același timp zonele fără acoperire.

“Open RAN înseamnă, de asemenea, că putem adăuga mai rapid noi caracteristici software fără a înlocui neapărat componentele hardware, ceea ce se întâmplă adesea în prezent. Acest lucru reduce la minimum orice întrerupere a serviciilor și asigură faptul că clienții din zonele rurale beneficiază de aceleași actualizări ca și cei din orașe.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare