“Orașul de 15 Minute” în Codul Urbanismului: Un concept ce prinde contur în Legislația Urbană

PROIECT. Conceptul “Orașul de 15 Minute” își face loc în Codul Urbanismului, un document legislativ vital pentru definirea cadrului legal al funcționării orașelor din România și regulamentul construcțiilor urbane. Această abordare urbanistică revoluționară implică reconfigurarea orașelor pentru a facilita accesul la majoritatea serviciilor și nevoilor zilnice printr-o plimbare de doar 15 minute sau o călătorie scurtă cu bicicleta.

Proiectul de lege, cunoscut sub denumirea de Codul Urbanismului (PLx 418/2023), a trecut deja de Senat și se află în prezent în Camera Deputaților, forul decizional. Patru comisii din cele 12 necesare pentru adoptare au emis avize favorabile, inclusiv comisiile Relația cu UNESCO, Apărare și Ordine Publică, Învățământ și Muncă și Protecție Socială.

Implementarea conceptului “Orașul de 15 Minute” este prevăzută în Articolul 46 – Reglementările Urbanistice reglementate prin Planurile Urbanistice Generale (PUG). Aici se subliniază necesitatea de a reduce timpul și distanța de navetă pentru populația din zonele funcționale, prin adoptarea acestui concept și obținerea unor opțiuni de transport durabil. Alineatul 1 menționează că PUG trebuie să cuprindă “prevederi concrete privind diminuarea timpului și a distanței de navetă” prin aplicarea conceptului “Oraș de 15 Minute”.

De asemenea, în același articol, la aliniatul o), se sugerează posibilitatea stabilirii unor restricții de circulație pentru autovehiculele cu emisii mari și chiar interzicerea circulației acestora în zonele cu emisii zero.

Conceptul “Orașului de 15 Minute” nu este nou și a fost menționat pentru prima dată acum aproape un secol. Cu toate acestea, a revenit în atenție în ultimii ani, în contextul eforturilor Uniunii Europene de a susține tranziția către un viitor “verde“, cu emisii zero. Implementarea acestui concept ar putea conduce la orașe mai durabile, reziliente, cu spații verzi, locuri de agrement și servicii la îndemâna comunităților, urmărind o dezvoltare urbanistică sustenabilă și echilibrată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare