„ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO”. O deschidere plină de eleganță în universul artei

EXPOZIȚIE. Muzeul Județean Mureș, Secția de Istorie, în colaborare cu Muzeul Haáz Rezső și Muzeul Reformat din Ardeal, vă invită să descoperiți o incitantă expoziție temporară în sediul muzeului din Cetatea Târgu Mureș. Vernisajul expoziției „ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO. 400 de ani de existență a colegiilor reformate din Transilvania” va avea loc în data de luni, 29 ianuarie 2024, începând cu ora 17.00, la Secția de Istorie din Cetatea Târgu Mureș.

Expoziția se focalizează asupra evoluției colegiilor reformate din Transilvania într-un arco temporal extins, cuprinzând secolele XVII-XIX. Prin prezentarea acestor patru secole de schimbări și procese istorice, expoziția subliniază importanța culturală și colecționarea în contextul transilvănean.

Colegiile reformate au devenit nu doar centre de educație, ci și de cercetare științifică. Colecțiile variate de obiecte utilizate în activitățile școlare din secolul al XIX-lea au transformat aceste instituții în cele mai bogate surse muzeale din Transilvania. Deși aceste colecții au fost dispersate în urma naționalizării din 1948, expoziția aduce în prim-plan importanța lor istorică.

Expoziția explorează structura, viața și colecțiile colegiilor reformate din Alba Iulia, Aiud, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc și Orăștie. În plus, aceasta oferă o incursiune în transformările colecționismului transilvănean, evidențiind trecerea responsabilității de colectare de la școli la muzeele înființate după căderea regimului comunist.

Vă invităm să explorați expoziția temporară „ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO”până la 31 august 2024, de marți până vineri, între orele 09.00 și 17.00, sâmbătă și duminică, între 10.00 și 14.00. Intrarea costă 15 lei pentru adulți, 7 lei pentru pensionari și 3 lei pentru elevi și studenți. Muzeul este închis în ziua de luni. Descoperiți fascinanta istorie a colegiilor reformate din Transilvania într-o expoziție memorabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare