OUG Controversată: polițiștii obligați să testeze șoferii cu sticle de băutură goale în mașină

LEGISLAȚIE RUTIERĂ. O nouă Ordonanță de Urgență (OUG) a stârnit controverse majore în România, împărțind opinia publică în două tabere. Conform noilor prevederi, polițiștii rutieri sunt obligați să testeze pentru consum de alcool și droguri șoferii care au în mașină recipiente goale sau deschise de băuturi alcoolice sau urme de substanțe interzise. Această măsură, menită să sporească siguranța rutieră, a atras critici vehemente, fiind considerată de mulți o posibilă sursă de abuzuri.

Critici aspre la adresa OUG
Senatoarea USR Simona Spătaru a criticat dur ordonanța, descriind-o drept „prost întocmită” și susținând că încalcă drepturile a 38% dintre șoferii din România. Ea a subliniat că actul normativ nu poate preveni tragedii similare cu cea de la 2 Mai și a arătat cu degetul spre ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, pentru un act legislativ considerat neconstituțional și prost scris.

„Principala vină pentru un act normativ defectuos este a domnului Predoiu, care este ministrul de linie, la Ministerul de Interne, și aș spune obligatoriu și de avizul luat de la Ministerul de Justiție, doamna Gorghiu. De altfel, discutăm despre doi profesioniști ai dreptului, ceea ce face și mai grav gestul acesta de a arunca în piață o ordonanță de urgență cu efecte majore asupra dreptului omului”, a declarat Spătaru.

Reacții din partea polițiștilor
Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor Europol, a comentat ironic, spunând că „Garcea este puțin spus”. El a explicat că legea obligă polițiștii să supună la testare etilotest șoferii care au în mașină recipiente goale sau deschise de alcool, ceea ce poate duce la situații absurde.

„Este vorba despre obligația impusă prin lege ca polițistul rutier, dacă vede în interiorul autoturismului un recipient de alcool, gol sau desfăcut, să fie obligat să supună șoferul la testarea etilotest. De aici putem vorbi despre tot felul de situații ipotetice (…) De aici putem ajunge de la o extremă la alta: șoferii să fie opriți în timp ce își duc copiii la școală și să stea să fie testați, conducătorii auto profesioniști și așa mai departe”, a explicat Andreica.

Posibile abuzuri și critici sociale
Această prevedere poate afecta și persoanele care transportă recipiente goale de băuturi alcoolice pentru a le duce la centrele de reciclare, acestea fiind obligate să fie testate în trafic, ceea ce ridică probleme legate de libertățile civile și drepturile omului. Monica Tatoiu a exprimat suspiciuni rezonabile că această măsură ar putea fi folosită pentru a oferi polițiștilor mai multă putere de a controla și percheziționa mașinile cetățenilor, chiar fără mandat.

„Eu am suspiciuni rezonabile că asta este o formă de a le permite polițiștilor să îți invadeze mașina – că el trebuie să intre, să inspecteze mașina. Până acum legea spune că trebuie mandat să te percheziționeze. Treptat, de la Legea siguranței naționale – aia cu abuzurile, care a fost stopată, se încearcă să se dea instituțiilor de forță mai multe drepturi decât prevede o constituție democratică”, a afirmat Tatoiu.

Noua Ordonanță de Urgență menită să sporească siguranța rutieră a declanșat un val de critici, fiind considerată o sursă potențială de abuzuri și încălcări ale drepturilor omului. Deși intenția legii este de a preveni accidentele rutiere cauzate de șoferii sub influența alcoolului și drogurilor, modul în care este implementată poate duce la situații absurde și abuzive. Rămâne de văzut cum va evolua această controversă și ce măsuri vor fi luate pentru a asigura un echilibru între siguranța rutieră și respectarea drepturilor cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare