Pălinca, produs românesc cu indicație geografică protejată în Japonia

ACORD. În cadrul Acordului de Parteneriat Economic UE-Japonia, băutura alcoolică românească pălincă a fost inclusă în lista extinsă de produse cu indicație geografică protejată în Japonia.

Noul Acord de Parteneriat Economic UE-Japonia protejează acum încă 42 de indicații geografice (IG), cum ar fi Raclette de Savoie, Vinagre de Jerez pentru UE și sanuki shiro miso (pasta de miso) sau vinul Osaka pentru Japonia.

Acordul de Parteneriat Economic UE-Japonia a intrat în vigoare la 1 februarie 2019 și “protejează numele produselor agroalimentare listate împotriva imitației și uzurpării, aducând beneficii reciproce în comerț și introducând consumatorii la produse autentice garantate din două regiuni cu o bogată tradiție culinară și culturală”, conform unui comunicat de presă al Delegației UE din Japonia.

Aceasta este a treia oară când lista indicațiilor geografice protejate în Japonia și în UE a fost extinsă, după adăugarea a 56 de IG-uri în februarie 2021 și 56 în februarie 2022. Până acum, 263 de IG-uri din UE și 112 din Japonia erau protejate de ambele părți, reprezentând un total de 375 de produse alimentare și băuturi înregistrate. Alte produse românești cu indicație geografică protejată, inclusiv în Japonia, sunt gemul de prune Topoloveni, salamul Sibiu și brânza Ibănești, conform Biroului Comisiei Europene din România.

Japonia este al 5-lea cel mai mare destinatar al exporturilor agroalimentare ale UE. Principalele produse exportate de UE în Japonia includ carne de porc, vinuri și băuturi spirtoase, trabucuri și țigarete, brânzeturi, ciocolată și produse de cofetărie și alte produse agroalimentare procesate. UE importă în principal supe și sosuri, produse vegetale, precum și produse alimentare și preparate cerealiere.

În UE sunt protejate peste 5.000 de IG-uri (din UE și din afara UE), fie prin aplicații de IG depuse direct de UE sau de solicitanți din țările terțe (în general producători sau grupuri de producători), fie prin acorduri internaționale, cum ar fi acordul UE-Japonia, încheiat între UE și țările terțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare