Pământul care se rotește mai repede ca niciodată ar putea provoca haos în măsurarea timpului

ȘTIINȚĂ. Timpul, așa cum îl cunoaștem, ar putea începe să se schimbe și am putea începe să vedem zile mai scurte.
Acest lucru se datorează faptului că lumea se învârte mai repede ca niciodată, au dezvăluit oamenii de știință.
 
Dar, deși ar putea părea înspăimântător, experții spun că nu este nimic îngrijorător, iar impactul va fi de câteva fracțiuni de secundă pe parcursul unui an.
Pământul se rotește pe axele sale aproximativ la fiecare 24 de ore – sau 86.400 de secunde. Deși este un interval de timp cu care ne-am obișnuit, realitatea este că, din cauza formei imperfecte a lumii și a interiorului complex, zilele nu au aceeași durată.
 
De fapt, în urmă cu câteva sute de milioane de ani, o zi pe Pământ avea doar 22 de ore, iar dacă ne uităm în urmă cu miliarde de ani, aceasta era mai aproape de 19 ore. În milioanele de ani care vor urma, se așteaptă ca o zi să fie mult mai lungă decât este acum, în ciuda faptului că planeta pare să se deplaseze mult mai repede în acest moment.
 
Oamenii de știință nu știu încă de ce se accelerează rotația Pământului, dar unii spun că acest lucru s-ar putea datora unui fenomen numit “oscilația Chandler”.
 
Omul de știință Leonid Zotov a declarat pentru timeanddate.com că “Chandler Wobble” este numele dat unei mișcări mici și neregulate a polilor geografici ai Pământului pe suprafața globului. El a spus că aceasta a dispărut în mod ciudat între 2017 și 2020, motiv pentru care zilele au fost ușor mai rapide.
 
Un alt motiv ar putea fi datorat schimbărilor climatice.
Forma Pământului se modifică atunci când ghețarii se topesc, ceea ce face ca acesta să devină mai plat la poli și mai umflat la ecuator.
 
Dar pentru Judah Levine, profesor la Universitatea din Colorado-Boulder și expert în timp la Institutul Național de Standardizare și Tehnologie (NIST), crede că schimbarea timpului ar putea fi cauzată de atmosfera Pământului.
 
El a precizat: “Una dintre posibilități este schimbul de impulsuri între Pământ și atmosferă.
Suma celor două este o constantă, ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă atmosfera încetinește, atunci Pământul accelerează. Sau invers, dacă atmosfera accelerează, atunci Pământul încetinește.”
 
Dar ce înseamnă acest lucru pentru măsurarea timpului nostru?
Suntem foarte obișnuiți să adăugăm o zi în plus la calendarul nostru în fiecare an bisect pentru a ne menține sincronizați cu revoluția Pământului în jurul Soarelui.
Dar, având în vedere că planeta accelerează, s-ar putea să fim nevoiți să luăm timp liber sau să adăugăm o “secundă bisectă negativă”.
 
“Dacă m-ați fi întrebat despre secunda bisectă negativă în urmă cu cinci ani, v-aș fi spus: “Niciodată””, a adăugat Levine.
 
“Dar, în ultimul an sau doi, Pământul accelerează cu siguranță. Iar acum, dacă această accelerare ar continua, atunci am putea avea nevoie de o secundă bisectorială negativă în aproximativ șapte ani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare