Parlamentul adoptă legea care interzice dobânzi de 2-3% pe zi la IFN-uri

RESTRICTIONARE IFN. Parlamentul României a marcat o victorie istorică pentru debitorii afectați de practicile abuzive ale instituțiilor financiare nebancare (IFN-uri). O lege propusă de senatorul PSD Daniel Zamfir, ce interzice dobânzile exorbitante de 2% și 3% pe zi la împrumuturi, a fost adoptată recent, informează Președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob.

“Este o zi istorică pentru debitorii creditorilor nebancari din Parlamentul României. Parlamentul a adoptat o lege propusă de senatorul Daniel Zamfir, care va interzice dobânzile de 2% sau 3% pe zi. Rata maximă admisă a dobânzii pe zi, pentru sume mai mici de 1.000 de euro este de 1%”, a declarat Alin Iacob.

Această lege reprezintă o mișcare esențială pentru protejarea consumatorilor împotriva practicilor explozive de creditare, care au adus adesea greutăți financiare severe pentru persoanele vulnerabile. Într-o piață financiară în care IFN-urile au beneficiat de o lipsă de reglementare adecvată, mulți debitori s-au confruntat cu dobânzi zilnice care au dus la un cost total al creditului mult peste capacitatea lor de plată.

Printre prevederile importante ale acestei legi se numără și limitarea sumei totale de plată a debitorului la maximum dublul valorii creditului, astfel încât să se prevină cazurile în care consumatorii se găsesc în incapacitatea de a-și achita datoriile din cauza dobânzilor și comisioanelor excesive.

De asemenea, o altă inovație a legii este că asociațiile de consumatori vor avea voie oficial să reprezinte consumatorii în fața creditorilor nebancari și a organismelor de reglementare, consolidând astfel poziția consumatorilor și asigurându-se că interesele acestora sunt apărate în fața practicilor financiare necorespunzătoare.

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a jucat un rol crucial în promovarea acestei legi și în sensibilizarea opiniei publice cu privire la abuzurile financiare. În calitate de apărător al drepturilor consumatorilor, AURSF continuă să lupte pentru o piață financiară mai echitabilă și mai transparentă pentru toți românii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare