Pelerinajul de Rusalii la Șumuleu Ciuc: credincioși din Lumea Întreagă în căutarea reînnoirii sufletești

EVENIMENT. Credincioși din întreaga lume s-au adunat sâmbătă la Șumuleu Ciuc pentru pelerinajul de Rusaliile Catolice, dedicat Fecioarei Maria. Aceștia au rostit rugăciuni, au cântat imnuri bisericești și au mărturisit că participarea la acest eveniment le aduce o mare liniște sufletească. În ciuda ploii torențiale de dimineață, pelerinii au început să urce devreme către altarul în aer liber, unde urma să se oficieze liturghia de Rusalii.

Mulți dintre participanți s-au oprit la biserica franciscană pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, în timp ce alții s-au închinat la replica acesteia amplasată lângă altarul în aer liber. Alți credincioși au parcurs “Drumul Crucii”, un traseu abrupt care începe la câteva sute de metri de catedrala franciscană și are 14 cruci simbolizând locurile unde Iisus s-a oprit pe Golgota.

Printre pelerini s-au aflat oameni de toate vârstele, de la copii mici purtați de părinți până la vârstnici sprijiniți de bastoane. Aceștia au descris pelerinajul ca pe o ocazie de reînnoire sufletească și de întâlnire a maghiarilor din întreaga lume. Credincioși din întreaga Europă, dar și din Canada sau Australia, au parcurs pe jos distanțe impresionante, unii venind de la peste o mie de kilometri.

Slujba religioasă a început la ora 12:30 și a fost oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din Pécs, Felfoldi Laszlo. Acesta a subliniat importanța pelerinajului ca o căutare a unei noi vieți oferite de Domnul și a transmis un mesaj special tinerilor, încurajându-i să își aleagă modele bune și să fie pretențioși nu doar cu hainele, ci și cu hrana spirituală și mentală. Printre participanți s-au numărat și oficiali, precum vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, și secretarul de stat pentru politici naționale din guvernul ungar, Potápi Árpád János, care a adus panglici cu rugăciuni și mesaje ale maghiarilor din întreaga lume.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a menționat într-o postare pe Facebook că la pelerinaj au participat între 310.000 și 330.000 de persoane. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani și este centrat pe statuia Fecioarei Maria, considerată făcătoare de minuni. Evenimentul a început în 1567, când credincioșii romano-catolici s-au opus încercării principelui Ioan Sigismund de a impune religia unitariană. De atunci, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin anual la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc a fost vizitat pe 1 iunie 2019 de Papa Francisc, care a scos din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial și a oferit un trandafir de aur sanctuarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare