Pensiile românilor, în creștere cu 112% – Noile reglementări explicate de șeful Casei de Pensii

PENSII. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a adus vești bune pentru pensionarii din România, afirmând că noile reglementări vor duce la o creștere semnificativă a pensiilor, unele înregistrând o majorare de până la 112%. Într-un interviu recent, Baciu a oferit detalii despre modul în care aceste modificări vor afecta diferitele categorii de pensionari.

Conform explicațiilor șefului Casei Naționale de Pensii, această creștere substanțială a pensiilor se va aplica începând cu 1 ianuarie și va veni ca rezultat al noilor prevederi legale. Totuși, există unele condiții pe care pensionarii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste majorări semnificative.

Baciu a evidențiat importanța stagiului de cotizare, subliniind că această componentă are un impact semnificativ asupra sumei totale pe care un pensionar o va primi lunar. Un exemplu concret oferit de Baciu se referă la un mecanic de utilaj în industria textilă cu 15 ani și 28 de zile de cotizare. Acesta nu va beneficia de creșterea pensiei conform noilor prevederi, deoarece nu îndeplinește criteriile necesare pentru punctajul suplimentar. Cu toate acestea, indemnizația socială pe care o primește va fi majorată începând cu 1 ianuarie.

„Având doar 15 ani cotizați, nu se mai încadrează în punctajul suplimentar, care se acordă de la 25 de ani plus. De la 1 ianuarie, indemnizația socială va crește. Și va avea același mecanism de creștere precum valoarea punctului de pensie. Ne dorim ca această indemnizație socială să crească tot cu 13,8%, ajungând la valoarea de 1.281 de lei”, a explicat Daniel Baciu.

Cu toate acestea, șeful Casei de Pensii a subliniat că stagiul de cotizare este esențial, aducând în discuție situația unui pensionar cu 36 de ani de muncă, plătit la salariul minim. În acest caz, pensia aproape se va dubla datorită bonusului de puncte suplimentare, în ciuda faptului că acesta primește indemnizația socială.

Această veste bună vine în contextul unor schimbări ample în sistemul de pensii din România. În 2024, pensiile vor fi majorate în două etape, iar punctul de pensie ar urma să ajungă la valoarea de 2032 de lei, potrivit noilor modificări legislative. Prima majorare va avea loc în luna ianuarie, când sumele vor fi indexate cu rata inflației, iar a doua creștere se va produce în luna septembrie, odată cu finalizarea procesului de recalculare.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat asigurări că niciun pensionar din România nu va avea o pensie mai mică în urma implementării noii legi. Aceste schimbări sunt așteptate să aducă beneficii semnificative pentru pensionarii din țară, oferindu-le o perspectivă mai sigură și mai liniștită asupra viitorului lor financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare