Perspective economice pentru România în 2024: Deficitul bugetar, creșterea economică și inflația în atenția specialiștilor

FINANȚE. Economiștii din cadrul Asociației CFA România au emis previziuni pentru anul 2024, oferind o imagine detaliată asupra stării economiei țării în următoarele 12 luni. Potrivit acestora, se anticipează un deficit bugetar de 5,6%, o creștere economică modestă de 2,6%, și o datorie publică care va ajunge la 54% din PIB. Aceste prognoze au fost prezentate într-un comunicat oficial remis în cursul zilei de luni.

Deficit bugetar și creștere economică:
Una dintre aspectele semnificative evidențiate de economiștii CFA România este deficitul bugetar prognozat pentru 2024, situat la 5,6%. Această cifră ridicată este asociată cu incertitudinea fiscală și posibilitatea creșterii fiscalității în condițiile unui deficit persistent. Adrian Codirlașu, CFA și Vicepreședinte al Asociației CFA România, a atras atenția că această situație ar putea duce la încetinirea semnificativă a procesului dezinflaționist.

În ceea ce privește creșterea economică, se estimează o cifră de 2,6%, indicând o creștere moderată în anul 2024. Aceasta poate fi influențată de factori precum incertitudinea economică globală și impactul pandemiei asupra activității economice.

Datorie publică și inflație:
Datorită deficitului bugetar, datoria publică este prognozată să atingă 54% din PIB în următoarele 12 luni. Această creștere a datoriei ar putea ridica preocupări în rândul analiștilor și factorilor de decizie economică.

În ceea ce privește inflația, există o anticipare a reducerii ratei inflației cu mai puțin de un punct procentual în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, incertitudinea fiscală ridicată și posibilele majorări ale fiscalității pot contribui la încetinirea procesului de scădere a inflației.

Proprietăți rezidențiale și curs valutar:
Sondajul realizat de Asociația CFA România relevă perspective mixte asupra pieței imobiliare. Un procent de 37% dintre respondenți anticipează o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale, în timp ce 50% prevăd o stabilitate în următoarele 12 luni. Cifrele sugerează că există incertitudine în acest sector, posibil influențată de schimbările economice și sociale.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 71% dintre participanți prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Aceasta ar putea indica o presiune asupra monedei naționale, influențată de factori interni și externi.

Încrederea macroeconomică:
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o creștere semnificativă în luna decembrie, ajungând la 56,6 puncte. Această evoluție pozitivă reflectă creșterea încrederii în mediul economic, susținută de ambele componente ale indicatorului.

În concluzie, anul 2024 se anunță a fi un an complex pentru economia României, cu provocări legate de deficitul bugetar, creșterea economică moderată și incertitudinea în diverse sectoare. Specialiștii avertizează asupra necesității de a aborda cu responsabilitate și eficiență aceste provocări pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pe termen lung a economiei naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare