Perspective optimiste pentru Piața Imobiliară din România în 2024: revenire puternică anticipată

IMOBILIAR. În ciuda provocărilor din prima parte a anului 2023, piața imobiliară rezidențială din România a dat semne de reziliență, pregătind terenul pentru o revenire puternică în 2024, conform raportului anual al dezvoltatorului imobiliar STC Partners.

Potrivit analizei, piața a înregistrat fluctuații ale prețurilor și volumelor tranzacționate în 2023, influențate de factori economici variabili. Cu toate acestea, se estimează că sectorul imobiliar va recupera semnificativ în 2024, iar investițiile în proprietăți vor reveni în atenția investitorilor.

Raportul evidențiază că piața rezidențială a început cu prudență în 2023, cu o scădere a volumului tranzacțiilor între 20% și 40% față de anul precedent. Această diminuare a fost atribuită presiunilor inflaționiste, schimbărilor în preferințele de investiții și costurilor ridicate de finanțare ipotecară.

Pe măsură ce anul a evoluat, piața a început să-și revină, fiind stimulată de îmbunătățirea creșterii veniturilor, condițiile favorabile de creditare și modificările legislative privind TVA-ul. Astfel, până la sfârșitul anului, activitatea tranzacțională a înregistrat doar o scădere modestă de 5%-15% față de anul precedent.

“În ciuda unui început timid, piața rezidențială a demonstrat reziliență solidă pe tot parcursul anului 2023. A doua jumătate a anului a marcat o creștere semnificativă a tranzacțiilor, susținută de factori precum încrederea crescută a cumpărătorilor și opțiunile de finanțare atractive. Chiar dacă imobilele au pierdut teren în fața altor tipuri de investiții în 2023, precum depozite bancare sau titluri de stat, anticipăm o revenire considerabilă în 2024”, a declarat Andrei Ștefan, Partener STC Partners.

Pentru anul 2024, raportul prezice o perspectivă mai optimistă pentru piața rezidențială, susținută de condițiile macroeconomice favorabile și nivelurile crescute ale cererii, așteptate în special în cea de-a doua jumătate a anului. Scăderea ratei inflației, anticiparea reducerii ratei dobânzii băncii centrale, condițiile de creditare favorabile și redistribuirea economiilor disponibile către tranzacții imobiliare sunt principalii factori prevăzuți să contribuie la revenirea puternică a pieței.

Cu toate că oferta nouă ar putea înregistra contracții ușoare, se anticipează că piața va înregistra o activitate tranzacțională mai intensă, iar creșterile de prețuri sunt prognozate să depășească inflația și să ajungă la nivelul creșterii câștigurilor. Deși anul 2024 se anunță dinamic, cu perioade electorale care aduc incertitudine pe termen scurt, există încredere în performanța pozitivă a pieței rezidențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare