Perspective strălucitoare pentru turismul românesc: Investiții în creștere și potențial de dezvoltare

TURISM. România se bucură de numeroase locuri frumoase, iar pe măsură ce economia țării înregistrează creștere, investițiile în turism devin tot mai semnificative. Conform ultimelor statistici, sectoarele hoteliere și de alimentație publică prezintă un potențial de dezvoltare în continuă creștere în țară.

Ella Kallai, economist șef la Alpha Bank România, evidențiază că serviciile hoteliere și de alimentație publică au un impact semnificativ în PIB-ul României, contribuind cu 1,7% în 2022. Aceeași contribuție este înregistrată și în Ungaria, cu o valoare mai mare decât în Cehia (1,4%) și Polonia (1,3%), dar mai mică decât media europeană (2,3%).

Deși pandemia a afectat sectorul turistic, România a demonstrat o rentabilitate notabilă. Comparativ cu alte țări din regiune, costul muncii în turism în România este cel mai scăzut (23% din media europeană), ceea ce contribuie la rentabilitatea superioară a sectorului. Cu toate acestea, compoziția transfrontalieră a turismului a generat un deficit în țară, iar în 2022, nivelul acestui deficit a reprezentat 1% din PIB. În contrast, Cehia a avut o balanță echilibrată, iar Ungaria și Polonia au înregistrat excedente de 1,8%, respectiv 1% din PIB.

Importurile de servicii turistice ale României sunt comparabile cu cele din țările vecine. Cu toate că majoritatea acestor importuri (60%) sunt atribuite turismului în scop personal, ponderea este mai mică decât în alte țări din regiune (80%), reflectând puterea de cumpărare redusă. Această situație se reflectă în obiceiurile de vacanță ale populației române, unde 26% aleg să-și petreacă vacanța doar în țară și 6% în străinătate în 2022.

Exporturile de servicii turistice ale României sunt în mod semnificativ mai mici în comparație cu țările învecinate, reprezentând doar 1,2% din PIB în ultimul deceniu, față de 3,7% în Ungaria, 2,6% în Cehia și 2,1% în Polonia. Această diferență se datorează capacității reduse de cazare turistică la mia de locuitori (22 în 2022), mult mai mică decât în Cehia sau Ungaria (74, respectiv 38), ceea ce generează un număr mai mic de turiști străini (9% din populație în 2022, comparativ cu 16% în Polonia, 46% în Ungaria și 70% în Cehia).

În concluzie, cu o strategie bine pusă la punct și investiții adecvate, industria turistică din România are potențialul de a atrage noi turisti, atât din țară, cât și din străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare