Perspectivele politice din Europa și posibilitatea unei recuperări pentru moneda euro

EUROPARLAMENTARE. Tensiunile politice din Europa, amplificate de recentele alegeri pentru Parlamentul European, au început să exercite noi presiuni asupra monedei euro. Analiștii intervievați de Bloomberg avertizează că rezultatele acestor alegeri ar putea genera o volatilitate sporită pentru euro, care deja se confruntă cu dificultăți în contextul aprecierii dolarului american.

Alegerile Europarlamentare și eșecurile liderilor Franței și Germaniei
Duminică, la alegerile pentru Parlamentul European, partidele de extremă dreapta au înregistrat victorii semnificative, devansându-i pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și pe cancelarul german, Olaf Scholz. Această evoluție a determinat o depreciere de 0,5% a euro luni, cursul ajungând la 1,0751 dolari, cel mai scăzut nivel din ultima lună. Confruntat cu această situație, Macron a cerut organizarea de alegeri anticipate, un semn al instabilității politice în creștere.

Volatilitatea euro și contextul economic global
Rezultatele alegerilor europarlamentare sunt de așteptat să accentueze volatilitatea monedei euro. Deja supusă presiunilor datorită rezultatelor peste așteptări privind crearea de locuri de muncă în Statele Unite, care au întărit dolarul, euro ar putea fi afectat și mai mult de incertitudinile politice din Europa.

Valentin Marinov, analist la Credit Agricole, subliniază că aceste rezultate pot afecta perspectivele economice ale Franței, mai ales dacă Macron va întâmpina dificultăți în trecerea proiectelor legislative prin Parlament. De asemenea, investitorii ar putea să-și piardă încrederea în hotărârea Europei de a avansa spre o integrare fiscală și financiară mai profundă.

Sentimentul piețelor și aprecierea recentă a euro
Fondurile de investiții au adoptat recent o poziție optimistă față de euro, pentru prima dată după august 2023. Moneda unică europeană s-a apreciat cu aproximativ 3% față de minimul atins în luna aprilie, înainte de o posibilă decizie de reducere a dobânzii din partea Băncii Centrale Europene (BCE). Cu toate acestea, lipsa unor indicii clare din partea BCE cu privire la direcția viitoare a politicii monetare face ca euro să fie și mai dependent de evoluția datelor economice din Statele Unite și de deciziile Rezervei Federale americane, susțin analiștii de la Morgan Stanley.

Previziuni și riscuri politice
Alvin Tan, analist la RBC Capital Markets din Singapore, avertizează că moneda euro ar putea scădea până la un curs de 1,05 dolari în trimestrul al treilea din 2024. „Riscurile politice sunt din nou în creștere pentru euro”, afirmă Tan.

În contextul actual, traderii trebuie să ia în considerare nu doar datele economice și deciziile băncilor centrale, ci și incertitudinile politice din Europa în strategiile lor de investiții. Astfel, volatilitatea monedei euro este de așteptat să rămână ridicată pe termen scurt, pe măsură ce investitorii navighează printr-un peisaj politic și economic complex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare