Peste 76.000 de români cu depozite bancare de peste 100.000 de Euro

FINANCIAR. La sfârșitul primului trimestru al anului 2024, numărul românilor cu depozite bancare de peste 100.000 de euro a crescut semnificativ, ajungând la 76.746 de persoane, potrivit celor mai recente statistici ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Valoarea totală a acestor depozite se ridică la peste 82,6 miliarde de lei, echivalentul a circa 16,5 miliarde de euro.

Creștere semnificativă în T1 2024
În ciuda unui context economic și geopolitic tensionat, marcat de război la graniță, inflație în scădere lentă și dobânzi moderate la depozite, numărul românilor bogați a crescut considerabil. În comparație cu primul trimestru al anului precedent, numărul de persoane fizice cu depozite bancare de peste 100.000 de euro a crescut cu aproape 11.000, marcând un salt record.

Distribuția depozitelor în contextul pieței
Depozitele de peste 100.000 de euro reprezintă aproape un sfert (24%) din soldul total al depozitelor populației în lei și valută, care a atins 345,6 miliarde de lei (peste 69 miliarde de euro) la finalul lunii martie 2024. Acest procent semnificativ reflectă concentrarea bogăției într-un segment relativ mic al populației.

Garantiile FGDB și riscurile asociate
Depozitele bancare din România sunt garantate de FGDB în cazul falimentului unei bănci, dar numai în limita echivalentului a 100.000 de euro. Acest aspect este important de reținut pentru deponenții care au sume mai mari depozitate, deoarece sumele ce depășesc această limită nu sunt asigurate.

Metodologia de calcul a numărului de deponenți
Numărul total al deponenților se determină prin însumarea datelor consolidate raportate de fiecare bancă. Aceasta înseamnă că o persoană care are depozite la mai multe instituții de credit poate fi luată în evidență de mai multe ori. Acest mod de raportare poate duce la o supraestimare a numărului real de persoane unice care dețin astfel de depozite mari.

Implicații economice și sociale
Creșterea numărului de români bogați cu depozite semnificative poate fi interpretată în mai multe feluri. Pe de o parte, poate indica o economie în creștere, unde indivizii au capacitatea de a economisi sume mari de bani. Pe de altă parte, poate reflecta și o inegalitate economică în creștere, cu o concentrare a resurselor financiare în mâinile unei minorități.

În ciuda provocărilor economice și geopolitice, numărul românilor cu depozite bancare de peste 100.000 de euro a crescut semnificativ în primul trimestru al anului 2024. Această tendință indică atât oportunități cât și riscuri pentru economia națională. Depozitele mari, deși un semn de prosperitate pentru unii, subliniază nevoia de a continua eforturile pentru asigurarea stabilității economice și reducerea inegalităților financiare în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare