Petru și Asan: Frații vlahi care au ridicat un Imperiu Balcanic în secolul al XII-lea

ISTORIE. Într-un colț al istoriei balcanice, în secolul al XII-lea, doi frați vlahi, Petru și Asan, au fost artizanii unei revolte care a schimbat fața regiunii și a dus la întemeierea unui imperiu remarcabil. Imperiul lor, care a sfidat stăpânirea bizantină, s-a dovedit a fi singurul imperiu al vlahilor din istorie.

Contextul Revoltei și Înălțarea Imperiului:

În anul 1185, regiunea Bulgariei, aflată sub dominația Imperiului Bizantin, a devenit epicentrul unei revolte care avea să schimbe echilibrul de putere în Balcani. Frații vlahi, Petru și Asan, au fost protagoniștii acestei mișcări. Inițial, această zonă era împărțită în teme, unități administrative-teritoriale sub stăpânirea bizantină.

Cauza revoltei a fost o nuntă regală organizată de împăratul bizantin Isac Anghelos, prin care se mărita fata sa cu regele Ungariei. Pentru a finanța evenimentul, împăratul a mărit taxele, afectând direct populațiile balcanice, în special vlahii, care trăiau din creșterea animalelor. Printre acești vlahi se numărau frații Petru și Asan, proprietari de turme de oi.

În încercarea de a negocia reducerea taxelor și obținerea unui teritoriu pentru vlahi, cei doi frați au fost umiliți de împăratul Isac Anghelos. Această umilință a fost declanșatorul unei revolte care avea să răstoarne echilibrul regional.

Răscoala și victoriile cumulate:

Petru și Asan, umiliți de autoritățile bizantine, s-au întors la Târnovo, încercând să convingă populațiile balcanice să se alăture luptei împotriva bizantinilor. La început, încercările lor au avut puțin succes, dar frații au recurs la o strategie ingenioasă. Ei au răspândit zvonul că Sfântul Dimitrie, protectorul neamurilor balcanice, le-a poruncit să se ridice împotriva stăpânirii bizantine.

Această propagandă s-a dovedit eficientă, aducând în rândurile revoluționarilor o armată puternică compusă din vlahi, bulgari, macedoneni, albanezi și cumanii de la nord de Dunăre. Acești războinici s-au dovedit abili în tactici de gherilă și au provocat bizantinilor trei campanii militare nereușite.

Încoronarea lui Petru și Asan:

După numeroase bătălii victorioase, Petru, cel mai mare dintre frați, s-a încoronat împărat al Balcanilor, guvernând peste un “țarat bulgaro-vlah”. Imperiul lor se întindea de la Marea Adriatică până la Marea Neagră, cuprinzând teritorii care fac parte astăzi din Bulgaria, Serbia, Albania și Macedonia.

Curios, Petru și Asan stăpâneau și teritorii la nord de Dunăre, în Muntenia și Oltenia de astăzi. Pentru a-și consolida puterea, frații au încheiat un acord cu bizantinii, plătind tribut pentru pace.

După anul 1190, țaratul vlaho-bulgar și-a obținut independența, marcând sfârșitul stăpânirii bizantine în regiune. Împăratul Isac Anghelos a fost capturat și mutilat, iar urmașul fraților Asănești, Ioniță Caloianul, a dus mai departe gloria acestui imperiu balcanic, câștigând recunoaștere internațională și extinzând teritoriul.

Misterul identității și originii Fraților Asănești:

Deși Petru și Asan au devenit figuri istorice notorii, originea și identitatea lor sunt învăluite în mister. Puține informații sunt disponibile despre ei înainte de declanșarea revoltei.

Cronicarul Robert de Clari menționează că frații erau războinici, dar și ciobani, având și experiență militară. Se pare că au servit ca mercenari în armata bizantină și au dobândit renume în lupte.

Originea etnică a fraților a fost subiect de dispută. Unii istorici bulgari susțin că erau bulgari, alții susțin că erau cumani, veniți de la nord de Dunăre. Totuși, majoritatea istoricilor, inclusiv contemporanii evenimentelor, afirmă cu certitudine că aceștia erau vlahi, făcând parte din comunitățile de vlahi din zona Târnovo.

În ciuda misterului care înconjoară originea lor, Petru și Asan au jucat un rol crucial în schimbarea cursului istoriei balcanice, lăsând în urma lor un imperiu impresionant și o amprentă puternică în memoria colectivă a popoarelor din această regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare