Piața energiei electrice se va schimba în 2023

ENERGIE. Un proiect al Comisiei Europene, aflat în dezbatere în acest moment, vizează schimbarea modului de calcul al costului energiei electrice pentru a proteja consumatorii de volatilitatea pieței pe termen scurt.

De asemenea, UE vrea să accelereze instalarea de noi capacități de “energie verde” pentru a-și atinge ținta de zero emisii până în 2030. În ciuda situației globale dificile, în 2022, capacitatea de energie regenerabilă a crescut, dar Europa este încă în urma Asiei.

La sfârșitul anului 2022, capacitatea globală de producție de energie regenerabilă se ridica la 3372 GW. Energia hidroelectrică regenerabilă a reprezentat cea mai mare parte din totalul global, cu o capacitate de 1256 GW, arată cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA). Capacitatea de producție din surse regenerabile a crescut cu 295 GW (+9,6%) în 2022. Energia solară a continuat să conducă expansiunea capacității, cu o creștere masivă de 192 GW (+22%), urmată de energia eoliană cu 75 GW (+9%).

Asia a reprezentat din nou aproximativ 60% din noile capacități în 2022, mărindu-și capacitatea de producție din surse regenerabile cu 174,9 GW pentru a ajunge la 1,63 TW (48% din totalul global). O mare parte din această creștere a avut loc în China (+141 GW). Capacitatea din Europa și America de Nord a crescut cu 57,3 GW (+8,8%) și, respectiv, 29,1 GW (+6,3%).

Capacitatea UE de energie regenerabilă a crescut de la 337 GW în 2013 la peste 569 GW în 2022. Potrivit raportului, în aceeași perioadă, capacitatea României a crescut cu doar 1,04 GW, ajungând la un total de peste 11 GW. În acest context, cea mai recentă știre potrivit căreia Hidroelectrica – cea mai mare companie producătoare de energie din România – a semnat un joint-venture cu compania Masdar pentru a dezvolta proiecte solare și eoliene offshore plutitoare cu o capacitate de 2 GW, este o veste bună.

În următorii câțiva ani, toate modelele de sisteme energetice prevăd o creștere dramatică a cererii de energie electrică pentru a atinge obiectivul net-zero al UE, potrivit unei analize Bruegel. Deoarece trebuie să fie electrificate părți substanțiale din cererea de încălzire, transport și industrie, cererea de electricitate va fi de 4900-6500 TWh în 2050, față de 2800 TWh în 2020. Dar recenta criză energetică impune anumite măsuri pentru a proteja consumatorii și a evita creșterea necontrolată a prețurilor, ca în ultimii doi ani.

Proiectarea pieței energiei electrice este o problemă politică centrală în 2023. Întrucât consumatorii de energie electrică se confruntă cu costuri record ale energiei, Uniunea Europeană a promis să abordeze aceste probleme prin modificări ale designului pieței. Cel mai recent proiect al Comisiei Europene, aflat în prezent în dezbatere, urmărește să schimbe situația actuală prin încurajarea contractelor pe termen lung, pentru a dezlipi prețul primit de producătorii de energie de piețele spot. Modificările au ca scop decuplarea prețurilor de consum de volatilitatea pe termen scurt de pe piețe și reducerea influenței prețului gazelor naturale asupra prețurilor energiei electrice.

Investitorii așteaptă, de asemenea, noile reglementări ale UE privind piața energetică pentru a înțelege ce riscuri sunt atenuate și ce riscuri noi ar putea introduce pe piață. De asemenea, cum va impulsiona producția de energie verde. Însă un lucru este foarte clar. Cererea de energie electrică este în creștere, iar capacitățile actuale vor trebui să crească pentru a face față acestei creșteri, într-un ritm mai mare decât în prezent, ceea ce va declanșa și investițiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare