Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson

ISTORIE. Războiul din Ucraina are, dacă se poate spune astfel, și vești bune. Ministrul Culturi, Lucian Romașcanu declară:
“În urma unei discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.”

Au avut loc discuții cu privire la posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță. “Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris pe Facebook ministrul Culturii, care a postat și o fotografie cu artefactele.

“Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, a mai explicat ministrul Culturii. 

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă, rupte de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, care atestă evenimente din secolul al XV-lea, explică Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare