Plafonarea prețurilor la gaze și electricitate, posibilă și în următorul an

ENEGRGIE. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că schema de compensare și plafonare a prețurilor la gaze și electricitate ar putea fi menținută încă un an, având în vedere volatilitatea piețelor și evenimentele geopolitice actuale.

“Dorința mea, ca ministru al Energiei, este să păstrez această schemă așa cum este nu doar pentru iarna aceasta, ci și pentru iarna viitoare. Eu cred că este posibil. Comisia Europeană ne-a permis să prelungim aceste măsuri de sprijinire a consumatorilor tocmai pentru că există o volatilitate mare în piețe, există un conflict în Ucraina, există un conflict în Orientul Mijlociu, există tot felul de evenimente care pot apărea”, a declarat Burduja.

Ministrul Energiei a subliniat că plafonarea prețurilor are rolul de a proteja consumatorii și economia românească de variațiile semnificative ale prețurilor la gaze și energie electrică, cauzate de evenimente precum conflicte geopolitice sau perturbări în producție.

“Această schemă a însemnat pentru mai mult de cinci milioane de gospodării facturi lunare la curent de doar 35 de lei, un preț rezonabil și eficient în protejarea consumatorilor, cel puțin în condițiile actuale ale pieței”, a adăugat Burduja.

Întrebat dacă prețurile și plafoanele actuale vor fi menținute pe parcursul iernii, ministrul a confirmat: “Categoric da, cel puțin pentru această iarnă aceasta este viziunea.” El a subliniat și costurile și eforturile implicate în intervențiile asupra schemei, care includ reconfigurarea sistemelor de facturare ale furnizorilor și ar putea implica erori și întârzieri.

Această decizie vine în contextul unei abordări precaute pentru a proteja consumatorii de potențiale fluctuații semnificative ale prețurilor la energie, având în vedere instabilitatea actuală a piețelor energetice și geopolitice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare