Plugușorul Bisocenilor: Un obicei tradițional de 12 metri lungime și peste 200 de versuri

TRADIȚII. În județul Buzău, Plugșorul Bisocenilor este recunoscut ca fiind, probabil, cel mai lung din țară, cu aproximativ 200 de versuri. Acesta a fost meticulos scris pe o hârtie de 12 metri, depășind în lungime celebrul plug al lui Vasile Alecsandri, având originile în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Bisoca, în afară de peisajul său pitoresc, adăpostește numeroase tradiții și obiceiuri populare transmise cu sfințenie de la o generație la alta. Printre acestea, un loc special îl ocupă Plugșorul, un obicei impresionant asociat sărbătorilor de iarnă. În prezent, cetele de colindători străbat colinele satelor răsfirate, evocând atmosfera vremurilor când Cuza Voievod își împroprietărea supușii.

Constantin Moise, liderul cetei de colindători din Bisoca, dezvăluie originile tradiției: “Plugul Bisocenilor se transmite din străbuni, după reforma lui Cuza. O parte din oameni au fost împroprietăriți aici și, în semn de recunoștință, plugul lui Cuza s-a transmis din generație în generație, s-a modificat, iar acum a ajuns la forma pe care am cules-o eu, din mai multe surse. Plugușorul are o vechime de zeci de ani.”

Tradiția Plugșorul este bogată în simboluri și obiceiuri specifice. Moise continuă povestea: “Dimineața pe 31 decembrie, umblă cu colindul copiii, cu plugușorul cel mic, după care seara, pe vremuri, cei mari plecau cu plugul cel mare, până chiar în a doua zi de 1 ianuarie. Ceata avea buhai, tobă, clopote cât mai mari. Clopotul meu cel mai mare ia 6 litri de apă, iar dacă îl dau cu împrumut, trebuie să îmi dea dijmă 6 litri de țuică. Așa este tradiția.”

Plugșorul bisocenilor se bucură de atenția comunității și în prezent, continuând să fascineze prin detaliile sale unice. Moise adaugă: “Cred că este cel mai lung plugșor din țară, mai lung chiar decât cel scris de Alecsandri. Vasile Alecsandri a fost la Bisoca, la Poiana Mărului pe vremuri. Eu am început să merg cu plugușorul de când eram mic, de vreo 12 ani.”

În cadrul unei expoziții recente la Galeriile de Artă, plugul bisocenilor a fost prezentat ca o comoară culturală de neegalat. Cu aproximativ 200 de versuri împărțite în cinci strofe, acest plug scris pe o rolă de hârtie de 12 metri a fost realizat de un artist plastic și promovat ca un simbol unic al tradițiilor locale.

Nicoleta Ungureanu, artistul responsabil pentru crearea plugului, relatează despre provocările întâmpinate în procesul de creație: “Inițial nu am știut cât de mare este plugușorul, am acceptat provocarea de a-l scrie, deși am văzut că este foarte lung. A trebuit să măsor spațiul din încăpere și să mă gândesc cât de mare să scriu pentru a încăpea în dimensiunea respectivă. A fost o provocare.”

Plugșorul Bisocenilor rămâne un simbol autentic al tradiției locale, păstrându-și farmecul și autenticitatea de-a lungul decadelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare