Poliția Română a găsit o comoară antică după o anchetă declanșată de o postare pe internet

DESCOPRIRE. Poliția din Alba, în colaborare cu arheologii de la Muzeul Național al Unirii, a descoperit un tezaur monetar antic în urma unei investigații online. Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar o primă estimare arată că acestea au o mare valoare de patrimoniu.
 
Potrivit Poliției Române, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au deschis o anchetă privind posibila descoperire a unui tezaur, după ce în mediul online a fost identificată o postare a unei persoane care arăta că în luna august a acestui an ar fi găsit 22 de monede antice de argint într-o pădure din județul Alba, pe care le-a predat reprezentanților administrației publice locale, conform legii.
 
Persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr în vârstă de 27 de ani din județul Mureș, detector de metale autorizat, care a ajutat polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.
La data de 19 septembrie, polițiștii, împreună cu specialiști arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și cu detectoristul care a descoperit tezaurul inițial, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un tezaur monetar.
Acest tezaur, depozitat într-un vas de bronz, cuprindea monede de tipul tetradrahme Macedonia Prima, din argint (159-150 î.Hr.), drahme dacice Rădulești-Hunedoara (secolele III-II î.Hr.), denari romani și o fibulă dacică din fier.
 
Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, unde sunt în curs de restaurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare