PORTUGALIA- portița de scăpare către Europa preferată de miliardarii chinezi

VIZA DE AUR. Portugalia – destinația perfectă cunoscută pentru stilul de viață accesibil și mai ales pentru celebrele „vize de aur”, care dau acces investitorilor străini la cetățenie europeană pentru doar 350.000 de euro.
 
Cei mai mulți investitori străini care au optat să aleagă Portugalia sunt super bogații chinezii care doreau să fugă de blocajele cauzate de pandemie și de tensiunile politice ale guvernului.
Combinația perfectă de facilități oferită de Portugalia a atras în ultimii ani mii de miliardari chinezi, care au sporit profitul anual al Portugaliei cu aproximativ de un miliard de dolari, climaxul fiind în 2014.
 
Acum se pare că valul de miliardari chinezi care luau cu asalt țara s-a blocat. Cei mai mulți chinezi înstăriți vor să părăsească China sau au un plan pregătit în acest scop. Doar în 2021, 10.000 de super bogați chinezi doreau sa părăsească China și odată cu ei aproximativ 48 de miliarde de dolari.
Portița de scăpare cu vizele de aur se pare că s-a evaporat, apărând tot mai multe restricțiile create atât de guvernul chinez cât și restricții europene.
 
În UE, programele de rezidență și cetățenie oferite prin intermediul investițiilor, se acordă tot mai greu. Momentan 10 state membre oferă astfel de facilități, iar Cipru sau Malta au renunțat la proiectele lor privind vizele de aur, după ce au fost examinate de oficialii europeni.
 
În cazul Portugaliei, procesul presupune un interviu în persoană pentru obținerea vizei, iar China acum are restricții de călătorie pe fondul pandemiei iar acest proces aproape imposibil de realizat pentru oricine vrea să părăsească țara.
 
Opțiunile de refugiu pentru miliardarii chinezi din calea propriului guvern sunt din ce în ce mai puține, iar liderii de afaceri și brokerii imobiliari din Portugalia rămân fără o sursă importantă de investiții străine.
 
Chinezii înstăriți au investit mult în Portugalia, ajungând să investească în companii energetice, medicale, de construcție și aviație. Statisticile arată că au fost oferite aproximativ 10.000 de pașapoarte de aur începând cu 2012, iar majoritatea au ajuns la cetățeni chinezi.
 
În prezent, doar 16% din solicitanții acceptați provin din China, în scădere cu 81% față de vârful din 2014.
Noile restricții și întârzierile în materie de vize se traduc pentru Portugalia în pierderea unei surse importantă de bani, care au transformat radical țara și au contribuit semnificativ la dezvoltarea economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare